Банкеръ Daily

Общество и политика

Добри Божилов е единственият, преминал от най-ниското до най-високото стъпало в йерархията на БНБ

Множеството успешни стопански и клирингови спогодби правят Добри Божилов известен като "магьосник на клиринга".

На днешния ден можем да си спомним за Добри Божилов Хаджиянакиев - българският финансист и политик от периода на безпартийния режим, министър-председател на България на 59-то й правителство (1943-1944 г.) и финансов министър в няколко правителства. Той е екзекутиран на 1 февруари 1945 г. от комунистическия режим, наложен в България след 9 септември 1944 година.

Добри Божилов се вписва в редицата икономисти и финансисти, които са управлявали Министреството на финансите , а след това са били начело и на Българсата народна банка.

Добри Божилов е роден на 26 юни (13 юни стар стил) 1884 година в Котел. През 1902 година завършва търговската гимназия в Свищов, след което на 8 октомври същата година става чиновник в БНБ като книговодител на Кюстендилската банкова агентура и 36 години работи непрекъснато в банката.

Божилов е единственият управител на БНБ, преминал от най-ниското до най-високото стъпало в йерархията. През това време той заема различни постове, като от 21 април 1922 е член на Управителния съвет, първоначално като администратор, а от 20 май 1924 г. - като подуправител на централната банка. През този период четири пъти е изпълнявал длъжността управляващ, а от 1935 до 1938 официално е управител на БНБ.

През този период преподава финанси в Свободния университет в София (днес УНСС). Божилов сътрудничи на списание "Счетоводител" и "Стопанска мисъл" – научно списание на Дружеството на икономистите академици.

Връзките му в чужбина, както и успешното подписване на многобройни стопански и клирингови спогодби го правят известен като "магьосник на клиринга".

През ноември 1938 до септември 1944 година Добри Божилов е министър на финансите в третото и четвъртото правителство на Георги Кьосеиванов, в двете правителства на Богдан Филов.

След смъртта на цар Борис III е назначен за министър-председател на България (1943-1944 г.). Божилов е критикуван остро от регента Никола Михов в неговия дневник, че не се справя с управлението на страната, че чака вечно да му се каже какво да прави: "Г-н Божилов не може да се справи с много въпроси по вътрешното положение. Той иска всички да задоволи (за сметка на държавата, разбира се. "На всеки гарван – по бучка"). Държи устатите за пеша, понеже са му задължени, та лично не го критикуват, но работите не вървят добре. На оняденшните разговори, при които се изтъкна тревожното положение, че може да дойдем скоро до глад, макар че имаме храни, че мините са достигнали до 32 % дневно производство (а според самия г. Бо[жилов] до 28%), цвекловата реколта може да се компрометира и т.н., г. Божилов само мълчи и чака като чиновник да му заповядат нещо регентите. А това не е правилно. Не може той да се обляга за всичко на нас и да чака идеи само от нас."

Като министър-председател Добри Божилов води нерешителна външна политика, изправен между засилващия се дипломатически и военен натиск на Обединените нации и заплахите от страна на Германия за пряка окупация на страната по подобие на Италия и Унгария. През пролетта на 1944 година  Съветският съюз отправя ултимативно искане за откриване на негови консулства в Русе и Бургас, в резултат на което на 1 юни същата година Божилов подава оставка и предизвиква правителствена криза. Между 1 юни и 10 август 1944 г. се връща за кратко в БНБ като нейн управител.

След 9 септември 1944 година Добри Божилов е сред осъдените на смърт от т.нар. Народен съд. Обвинен е в безразборно печатане на пари, стимулиране на инфлация, обезценяване на лева, разпиляване на валутния и златния резерв, демагогия и лъжливо отразяване на финансовото състояние на страната. Посочен е като главен виновник за огромния изплатен дълг от 75 млрд. лв. на Германия към България и за това, че обвързвайки страната с Германия, е станал причина за бомбардировките на София. Божилов е екзекутиран на 1 февруари 1945 година в София. През 1996 година присъдата е отменена с решение №172 на Върховния съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във