Банкеръ Daily

Общество и политика

Добрев пита Йончева: По времето на Станишев получихте ли 696 172 лв. от големи фирми?

Войната между Делян Добрев и Елена Йончева продължава. Депутатът от ГЕРБ представи нова серия обвинения и въпроси към Елена Йончева. Добрев обяви, че разполага с данни, че Йончева от БСП е свързана с офшорни компании и кухи фирми, участвали в източването на КТБ. Той посочи данни от търговския регистър, според които депутатката от БСП има своя фирма, която е в съдружие с офшорна компания.

"Съгласно решението за учредяване на дружеството, капиталът е 10 000 лв. – разделен в 100 дяла по 100 лв. Съдружникът „Авторска телевизия” на Елена Йончева внася 5 хил. лв., а офшорката внася 315 хил. лв. за едни и същи дялове.  Задължава се и да даде други 250 хил. евро", обясни Добрев пред Би Ти Ви и показа удостоверение от КТБ, показващо, че парите са преведени.

Според друг документ, който той цитира, упълномощеното лице е Зорница Пламенова Блъскова, която е съдружник в „Инвестмънт проджектс” АД и тази фирма фигурира във всички доклади за източване на КТБ - дължи близо 70 млн. лв. на фалиралата банка, посочи още депутатът.

„За дружеството се констатира, че е куха фирма, в която са били насочвани кредити от КТБ. Канал за финансиране, който не докладва оперативни приходи, а дългосрочен дълг”, цитира Добрев доклад, който по думите му е на одиторите на КТБ.

Делян Добрев попита  Йончева и беше дали за периода 2004-2009 г., когато премиер е Сергей Станишев, тя е получила 696 172 лв., като по-голямата сума е от фирми с държавно участие – „Лукойл”, „Еон” и др.

По повод своите вземания и офшорни участия депутатът от ГЕРБ посочи, че е взел 250 хил. евро през 2006-а година и тези пари имат задължението да бъдат върнати, а ако не бъдат се плаща данък печалба. Той уточни, че от 2009-а година не е управител вече на фирмата и не знае изплатено ли е вземането, но добави, че ако не са върнати се дължи данък върху лихвата. „Теглени са от финансова институция, лицензирана от БНБ”, добави той. По думите му няма порочен кръг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във