Банкеръ Daily

Корнелия Нинова:

Добре е, че от ИТН осъзнаха нуждата от диалог

Каквото и да се случи накрая - диалог беше необходим. Добре е, че колегите от първата политическа сила са го осъзнали. Първоначалният ход беше неприемлив. Да се анонсира в телевизии, Фейсбук, без това да е коментирано с другите политически партии (формирането на кабинет, б.р.). Нека да видим днес как ще продължим.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНТ. 

Тя посочи, че днес е първата среща на БСП с "Има такъв народ" и е важно да се чуе тяхната представа за приоритети и програми.

,,Разбирам, че няма да се говори за поименен състав на Министерски съвет, но може би ще последват още срещи'', допълни тя.

"Важно е да се изпълнят чрез властта нашите съществени политики, за които настояваме от години. Ние представляваме група хора, които са с ниски доходи, работещи, борим се срещу бедност и неравенства, искаме да се изпълни конституционното условие всеки да има достъп до безплатно медицинско обслужване. Ние имаме идеологически образ и профил. Години наред отстояваме тези политики. За нас най-важно е тези политики да намерят място в програмата на едно бъдещо правителство", подчерта Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова отговори и дали БСП и е поискала третия мандат. "Не настоявам. Видях заглавие, че сме си поискали едва ли не третия мандат. Просто заявихме, че ако дойде при нас по волята на президента, че имаме готовност за разлика от първия път. Първият път знаете, че го получихме и го върнахме", заяви още Корнелия Нинова.

Социалистите биха поканили служебни министри от служебния кабинет, ако получат третия мандат. Но нека да се съсредоточим върху разговорите за първия мандат, апелира Нинова.

Според Изпълнителното бюро на партията първо трябва да мине първата среща с ИТН, за да се чуе тяхното предложение, за да може пред колективния орган да се внесе информация и да даде мандат как да се продължи, добави Нинова.

"Много е важно да чуем каква е тяхната представа за приоритети и програма. Логично е да има и втора среща, но за нас са важни приоритетите и програмата", допълни тя. За Нинова най-важни са програмата, политиките и на последно място кой ще ги прави. "Каквото и да се случи, накрая е необходим диалог и добре, че колегите от първата политическа сила го осъзнаха", подчерта  Нинова

Според нея въпрос на избор е на партиите на промяната с кого искат да направят промяната – с БСП или ДПС. Не виждам как може акцията за Росенец, спорът за Росенец в парламента, да се съчетае с общо управление с ДПС. Това е дълбоко противоречие, подчерта тя.

„Без БСП промяната не може да стане и времето го доказва. Ние не сме статукво и сме готови за промяна“, отсече Нинова. Поканата за разговори за съставяне на кабинет означава признава, че ние не сме от статуквото, сигурна е Нинова. 

Нинова очаква силни и тежки спорове по преизчисляването на пенсиите и приемането на бюджета. "Ние имаме различни представи за увеличаване на пенсиите", посочи тя.

За вътрешнопартийните борби в БСП, Нинова заяви, че темата не касае само нея и партията, а ще има отношение в следващите дни. Тя призна, че е прочела интервюта от нейните другари, според които БСП не трябвало да подкрепя съставянето на бъдещия кабинет. „Моделът ГЕРБ не е приключил и тези, които твърдят, че ГЕРБ са си отишли – избързват. Наистина трябва да направим така, че този модел да не се реставрира и да не се връща“, коментира Нинова.

"Тези „другари“, които го поставят вече 4 години, подкрепят идеята да не се прави правителство. През 2017 те искаха да направим коалиция с ГЕРБ, на която се противоставих. Когато бяха протестите миналата година, те отхвърлиха възможността да участваме в протестите, като отново заговориха за коалиция с ГЕРБ. А сега говорят да не участва БСП в подкрепата на едно правителство. Аз съм за стабилен кабинет, който да посрещне важните проблеми, а след това да се започнат реформите. Моделът ГЕРБ не е приключен, защото е инфилтриран дълбоко в общини, бизнеси, обвързаности. А това изисква дълга и с характер политика, за да попречим този модел да се реставрира отново", предупреди лидерът на БСП.

За това как биха се отразили следващите избори на БСП, Нинова е сигурна, че ако утре на пленума на партията се проведат сериозни разговори, резултатът при трети избори може да се подобри."Ние утре ще имаме много обективен цялостен анализ и ще представя много конкретни предложения за действия оттук нататък", завърши Нинова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във