Банкеръ Daily

Гълъб Донев:

Добавките от 120 лв. към пенсиите не е обвързана с общата рамка на ЕС

Поскъпването на цената на газа ще доведе до поскъпването на цените на стоките, които имат пряка връзка и се произвеждат благодарение на синьото гориво. Няма механизми, с които да се поддържат и контролират цените, които се определят от пазара. Държавата не би трябвало да се намесва при такива положения, освен ако няма наистина някакво шоково отражение върху потребителите. За да се намеси държавата, трябва да има и работещ парламент. Наместа на държавата ще изкриви и конкурентната среда. Това увеличение на цените го има в цяла Европа и в целия свят, не е само в България. Тези процеси са свързани. 

Това каза пред БНТ служебният социален министър Гълъб Донев по повод поскъпването на газа с 36%. 

"Държавата разбира се ще търси съответните мерки и механизми примерно за цената на парното. Енергийните помощи вече се изплащат в пълния им размер за целия отоплителен сезон. Ръстът на инфлацията все още не е толкова висок, колкото нарастват доходите на пенсионерите примерно. Техните доходи растат с около 14-15%, а инфлацията расте към момента с 2-3% и не може да изяде доходите на хората", допълни още той. 

"Миналата седмица обсъдихме продължаването на икономическите COVID мерки до края на годината. За следващата година все още няма европейска обща мярка и трябва да изчакаме. Тези мерки ще работят до края на годината. Така е в целия Европейски съюз. Добавките от 120 лева към пенсиите на всички пенсионери не е обвързана с общата рамка на ЕС. Това е национално решение и тези добавки се изплащат към пенсиите на абсолютно всички пенисонери. Тази мярка също е до края на годината. Така реши Народното събрание. За мен предложението за актуализация на пенсиите, което бе направено от служебния кабинет, бе най-добро. Колкото по-дълго участваме в осигуряването и с колкото по-големи суми участваме, толкова по-голяма пенсия ще получаваме след време", категоричен бе социалният министър. 

"Честността на изборите е гарантирана от закона. Конституцията ясно казва какви права има едно служебен кабинет. Служебното правителство е равно отдалечено от всички кандидати на изборите. Най-важното е да има висока изборна активност на 14 ноември, за да имаме един представителен парламент и президент", завърши Гълъб Донев.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във