Банкеръ Daily

През февруари

Добавки за два месеца за пенсионерите, получили по-малко пари

През февруари пенсионерите, които през януари получиха по-малък общ размер на пенсиите плюс COVID   добавката от 60 лева спрямо декември миналата година, ще получат 2 добавки - за януари и февруари, така че да няма ощетени. Това предвижда механизмът за компенсация на Националния осигурителен институт (НОИ).

Пред парламентарната социална комисия управителят на НОИ Ивайло Иванов съобщи, че общо 1 милион 68 хиляди възрастни са получили през януари по-малко пари спрямо декември. Това са половината от пенсионерите, а причината е по малкият размер на януарската COVID добавка.

Ивайло Иванов отчете, че за 668 хиляди пенсионери с пенсии за стаж и възраст увеличението на пенсията след преизчисляването с по-високия коефициент е по-малко от 60 лв. и при COVID добавка от 60 лв. се получава по-малък януарски размер спрямо декемврийския, когато добавките бяха по 120 лв.

Сто и девет хиляди са хората с пенсии за непълен стаж, които също са получили по-малко, те са ощетени с по 50 стотинки.

Двеста и шест хиляди са инвалидните пенсионери с увреждане между 50 и 70 процента, за които също е отчетен по-нисък януарски размер.

Така е и с хората на социална пенсия – при 268 лева платени от НОИ през декември, за януари парите са били 230 лв.

Общата разлика в изплатените средства декември – януари е 17 милиона лв., каза Ивайло Иванов и допълни: „Сумите, които ще бъдат изплатени през месец февруари, на 7-ми, заедно с пенсиите, ще бъдат едновременни за месец януари и месец февруари… След това за месец март ще си получат за един месец тази добавка“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във