Банкеръ Daily

Всеки месец до юни включително

Добавката от 75 лв. за ваксиниране ще се плаща на първо число

Еднократната добавка от 75 лева за ваксинираните пенсионери ще се плаща на първо число на месеца, а не на седмо с пенсията. Това заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов след заседание на социалната комисия в парламента.

До 25-о число всеки месец здравните власти ще изпращат справката с ваксинираните възрастни до НОИ. Хората, които попадат в него, ще получат еднократно добавката на първо число на следващия месец. А ако са се ваксинирали след 25-и, ще я получат с по-следващия месец. Пенсионерите, които получават пенсията си по банков път, ще получат и добавката по сметката си, ако я получават по пощата - съответно и добавката ще получават там.

"Имаме амбицията и работим да бъдат изплатени още на 1 февруари, непосредствено след изтичане на месеца. Данните, които очакваме за изплащането на тези 75 лева, трябва да ни бъдат предоставени до 25-ти януари от Министерството на здравеопазването", заяви Иванов.

Всички пенсионери, независимо дали са навършили 65 години или не, ще получават еднократната добавка от 75 лева, ако се ваксинират в периода от януари до юни, уточни социалният министър Георги Гьоков пред депутатите: "Това плащане от 75 лева, този стимул от 75 лева, ще бъде получен от всеки пенсионер, който постави първа доза, постави бустерна доза, или завърши през този период - от януари до месец юни, ваксинационния си план, тоест трите дози".

За улеснение на възрастните НОИ подготвя документ, в който ще е описано коя сума е пенсията и коя добавката или добавките, ако са повече от една. Възрастните, които имат ПИК на института, ще могат да го виждат онлайн.

От февруари ще има хора, които освен пенсията си, ще получат COVID добавката от 60 лева, добавка за компенсиране на дохода (ако са в графата с по-малки суми януари спрямо декември) и ваксинационната еднократна добавка от 75 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във