Банкеръ Daily

Политологът Георги Киряков:

До вота няма да има реакция на прокуратурата за санкциите от САЩ

Георги Киряков и проф. Антоанета Христова; снимка: bTV

След обявените санкции от Съединените щати за шестима български граждани, у нас последваха множество на партии и институции. Прокуратурата обяви, че ще разследва всички санкционирани лица.

Според политолога Георги Киряков на този етап не може да имаме никакви очаквания от българската прокуратура, защото от години тя се влияе и се ориентира по политическата ситуация и тежестта на отделните играчи. По думите му може и да има вяла реакция, която обаче няма да доведе до никакви резултати до парламентарните избори на 11 юли.

"За САЩ е важно политическите сили, които ще имат влияние върху вземането на решения в страната, да бъдат на тяхна страна. Това е натискът върху българската политическа система", коментира Киряков пред bTV. Голяма част от доказателствата се знаят, но сега каналът е официален. "Тези неща досега не са имали почти никакъв ефект върху резултатите от изборите в страната", допълни той.

"Това, което направиха САЩ е да дадат много ясен знак. Американската позиция е активната и се намесва точно в периода на предизборната кампания. Очевидно преди това е наблюдавала доста сериозни процеси, които са в контрапункт на основната тема - борба с корупцията", посочи политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Тя отчете две основни послания. Едното е към съдебната власт, а именно, че не може хора, на които са повдигнати обвинения, да бъдат играчи на политическата сцена. Другото послание през Делян Пеевски е към прокуратурата – че трябва проверките да важат за всички, а не да бъдат частични и само за определени лица.

"Посланието на САЩ е критика не само към прокуратурата, а към цялата съдебна власт. И ако не го разберем, значи продължаваме да свръхинтерпретираме и да притегляме акцента там, където ни е удобно", смята Христова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във