Банкеръ Daily

Общество и политика

До седмица може да имаме действащ парламент

Тази сутрин ЦИК обяви окончателно обяви резултатите от вота за новия парламент.

"Най-вероятно в следващия брой на Държавен вестник ще бъдат публикувани имената на новите народни представители в бъдещия парламент. От там насетне по Конституция президентът ще свика Народното събрание в едномесечен срок от деня на изборите, тоест до края на следваща седмица мисля, че ще имаме действащ парламент“, каза пред БНР Симона Велева, доктор по конституционно право.

„Миналия път президентът даде три седмици извън официалните консултации на партиите да се договорят, но сегашната ситуация е доста по-различна, намираме се в здравна криза и е важно да се направи всичко възможно най-бързо - един добър и енергичен опит за сформираме на правителство - съобразено с вота на избирателите", посочи в "Преди всички" Велева. 

"И това правителство да започне да работи. И смятам, че президентът Румен Радев няма да протака по отношение на свикването на Народно събрание. От там насетне той връчва мандата на кандидата за министър-председател на най-голямата по численост парламентарна група – тоест на ГЕРБ. Срокът е една седмица и при трите поредни връчвания. Предполагам, че третият мандат най-вероятно ще се връчи от президента на БСП", коментира Велева.

Тя каза още, че по никакъв начин Велико Народно събрание не може да бъде свиквано без правителство. Конституцията предвижда срок между 25 месеца от внасяне на един евентуален проект за промяна в Конституцията, която налага ВНС или за нова Конституция, в който срок да започнат обсъжданията за това да има ВНС.

Тази сутрин ЦИК обяви окончателно обяви резултатите от вота за новия парламент.Първа политическа сила е ГЕРБ с 25.8%. Второто място със 17,4% е за партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". БСП заема третото място с 14.79 на сто. Следва ДПС с 10.36%, "Демократична България" -  9.31 на сто и коалицията "Изправи се! Мутри вън!" - 4,65%. Данните са от публикуваното решение на ЦИК.

ГЕРБ получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България"  ще разполага с 27 депутати, а "Изправи се! Мутри вън!" - с 14 народни представители. 

Централната избирателна комисия извади от списъка на избраните депутати шестима души от ДПС и двама от коалицията ГЕРБ/СДС след получени от тях заявления. Сред тях е и премиерът Бойко Борисов, който се отказа от депутатското си място.

Facebook logo
Бъдете с нас и във