Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДО ОБЯД ПРОПОВЕДНИК, СЛЕД ОБЯД - БАНКЕР

На неделна проповед 70 души пеят химна Няколко думи, разменени с Христос. След това на подиума се качва Теофилъс Бартоломю Бойд III. Да благодарим на Бога, че и днес той отдели време на нашите скромни особи - казва на висок глас Теофилъс, който в момента защитава докторат по теология в Bible College в Луизиана.


Всичко това се разиграва в малка църква, притежавана от National Baptist Publishing Board - издател и разпространител на християнска литература и църковна утвар. Това е една от фирмите, които притежава и ръководи Теофилъс Бартоломю Бойд III. Другият му бизнес е свързан с Citizens Savings Bank Trust Co. - малка, но солидна банка в Нешвил.


След като поема семейния бизнес в свои ръце, чернокожият Теофилъс Бойд се отказва от консервативната стратегия на своите родители и налага агресивния стил на разрастване на бизнеса. И успява. Днес чрез своята издателска фирма и банката Бойд предоставя на съгражданите си изгодни кредити, строи черкви и домове за бедни. До обяд аз съм скромен издател на християнска литература, след обяд пък ставам християнски банкер - казва 51-годишният Бойд, бивш баптистки свещеник. - Призванието ми е да удовлетворявам духовните и материалните нужди на моите съграждани едновременно.


Последният пример, който потвърждава думите на проповедника банкер, е Ида Блек. Пенсионираната учителка ръководи малка компания за социални услуги благодарение на кредита от 250 000 щ. долара, предоставен от Citizens Savings Bank Trust Co.


Двете фирми на семейство Бойд са основани още в началото на века и вече четвърто поколение се издържа от тях. Бойд III наследява баща си на президентския пост на издателската фирма през 1979 г., а през 1982 г. оглавява и банката. По това време Америка е в рецесия и нещата вървят доста трудно. В продължение на няколко години семейството понася значителни загуби. И докато кредитният портфейл на банката от 19 млн. щ. долара сега значително се е увеличил, то печалбите й все още са твърде малки - само 82 000 долара за последната година.


Клиенти на банката са най-вече религиозни институции от Нешвил и региона. Един от тях е Баптиската църква на провидението, която има годишни приходи от 1.5 млн. долара, най-вече от доброволни пожертвувания и дарения. Църквата е взела кредит, за да разшири местата в катедралата си от 1200 на 3000.


Някои от кредитите обаче са доста рискови. Сред тях е и отпуснатият на Meharry Medical College - 121-годишното медицинско учебно заведение на чернокожите американци.


Издателството на Бойд III дава работа на 200 жители на Нешвил и издава годишно около 15 млн. екземпляра религиозни книги и периодични издания, предназначени за близо 30 000 афро-американски църкви, и 3000 книжарници за афро-американска литература. За миналата година печалбата на издателството е 12 млн. щ. долара. Бойд III обаче се надява да увеличи двойно продажбите и печалбите през следващите три-четири години.


Докато Бойд дава поредното си интервю, той поръчва за телевизионния екип лимонада от капанчето пред дома си. Там продава неговият седемгодишен син Джъстин. Бизнесът е за всеки, стига да не го мързи - казва малкият, докато бащата плаща за услугата, а синът му връща рестото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във