Банкеръ Daily

Общество и политика

„До Ню Йорк и назад“: български младежи в Общото събрание на ООН

В края на миналата седмица приключи работната визита по време на 74-тата сесия на Общото събрание на ООН на Богомила Корманова и Минко Даскалов -  българските младежки делегати към ООН за 2019/2020 година. В Ню Йорк те взеха участие в комитет, който разисква социални, културни и хуманитарни въпроси, както и в Срещите на високо равнище на Общото събрание, фокусирани върху климата и изпълнението на Целите за устойчиво развитие. 

На 2 октомври Богомила и Минко представиха гласа на българските младежи в официална реч, базирана върху проведена анкета от тях на национално ниво сред младите хора. За приоритетни области се утвърдиха качественото образование и заетостта, като придобиването на практически умения в двете сфери е ключово. Дигитализацията и технологиите са припознати като основни средства за постигане на тази цел. Темата за достойната работа също бе разгледана в контекста на справедливото заплащане, работните условия, баланса между работа и личен живот, както и израстването на работното място. Като конкретни политики бяха предложени платените стажове, дуалното образование, гъвкавото работно време, както и инвестиране в развитието на младите.

Богомила и Минко реализираха съпътстващо събитие съвместно с колегите си младежки делегати от  Ирландия на тема „Достойна работа със смисъл”. Форматът на събитието бе нестандартен и включваше участието на гостите в малки работни групи, разглеждащи основните понятия на достойната работа - подходящи работни условия, адекватно заплащане, растеж, както и баланс между работата и личен живот. Специални гости на събитието бяха  Матю Коняк от Международната организация на труда и Стефани Бийкрофт от Европейския младежки форум, които споделиха своя опит в областта и дадоха примери за добри практики, които да приложим в контекста на държавите си. Събитието завърши с медитация, за да се наблегне на значението на менталното здраве и неговото опазване.

В рамките на своята визита в Ню Йорк Минко и Богомила се включиха и в значими съпътстващи събития на агенции като Международната организация на труда, ЮНЕСКО, фондове като УНИЦЕФ, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Обществото за опазване на дивата природа. На срещата на ОИСР беше обсъдена една от най-важните и актуални теми на деня, а именно как да се ориентират паричните потоци за двустранна помощ и официална помощ за развитие в посока борба с климатичните проблеми. Един пример за това е да се съставят екологични изисквания, на които всяка инвестиция трябва да отговаря. Богомила и Минко присъстваха и на събития на младежките делегати от Украйна, Швеция, Швейцария, Сърбия, Германия и Унгария. Те бяха фокусирани върху темите за физическо и ментално здраве, равенство между половете, придобиване на качествено образование, заетост, права на децата. Този ценен опит ще бъде обобщен и споделен с партньорите на Програмата в България. 

В Централата на ООН младежките делегати се срещнаха с Генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, който  отправи поздрав за усърдната работа по младежките въпроси. В официален прием, организиран от Европейската делегация към ООН, заместник-ръководителят ѝ,  Силвио Гонзато, изрази подкрепа относно дейността на младежките делегати и окуражи още по-близка съвместна работа с ЕС, както бяха обсъдени предложения за подобряване на координацията на европейските младежки делегати с институциите на национално и европейско ниво. 

След координация с Постоянното представителство на България към ООН, българските младежки делегати бяха овластени да водят началото на преговорите по младежката резолюция, приемана на всеки две години по време на среща на комитета. За тях беше ключово да изразят и отстоят позицията на своите млади сънародници. Първоначалните индикации след един завършен кръг на дискусии и предложения относно документа са за една прогресивна и припознаваща европейските ценности резолюция. Предстои окончателното приемане на документа, като младежките ни представители ще продължат работата по него след завръщането си у дома.

По-малко от 40 държави имат програми „Младежки делегат към ООН“, като българската програма е една от най-успешните в световен мащаб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във