Банкеръ Weekly

Общество и политика

До месец пращат Николай Ненчев на съд

Очаква се до месец обвинителният акт срещу военния министър в оставка Николай Ненчев да влезе в съда. Това стана ясно от съобщение на Софийската градска прокуратура, която в четвъртък (5 януари) му предяви окончателните обвинения, по които смята да приключи разследването и с които вероятно ще го изправи на съд.

Ненчев е обвинен в престъпление по служба, свързано с ремонта на руските МиГ-ове. Тезата на прокуратурата е, че той не е имал право да сключва договор за ремонта им с Полша, след като такъв вече е имало с руския производител на тези самолети и министърът е трябвало просто да го изпълни. А след като не го е направил, от действията му са настъпили значителни вреди за Българската армия.

Първоначално, през ноември, Ненчев бе обвинен, че в периода от 5 май до 9 септември 2015-а не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военните въздухоплавателние средства от изтребителната авиация на Военновъздушните сили на страната. Второто обвинение, предявено сега на 5 януари, по същество е същото - пак за престъпление по служба, само че извършено в друг период - между 7 ноември 2014-а и 29 март.2016-а. Тогава според държавното обвинение в нарушение на закона военният министър не е утвърдил разходите за ремонт и доставка на резервни части за самолети МиГ-29.

Това ще е втора "писта" към съда за Ненчев. Във Военния съд вече има внесен и друг обвинителен акт срещу него - заради спряна обществена поръчка за доставка на униформи. И там обвинението е за престъпление по служба, довело до щети за държавата.

Самият Николай Ненчев заподозря, че обвиненията срещу него може да са политическа репресия и пожела на прокурорите "да изпълняват по-малко заповеди, които противоречат на правото и на техния морал".

Facebook logo
Бъдете с нас и във