Банкеръ Daily

Общество и политика

До март догодина ще има прокурор, разследващ главния

До март догодина ще бъде създадена нова длъжност - прокурор, който ще разследва действията на обвинител № 1. Това стана ясно по време на онлайн среща между народни представители от четири парламентарни комисии и еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс. На нея бяха обсъдени предприетите мерки, препоръчани в Доклада на Европейската комисия относно върховенството на закона в България.

Председателят на правната комисия Анна Александрова представи план с мерки по препоръките на евродоклада. Тя увери, че се подготвят промени в Закона за съдебната власт, като една от основните цели е въвеждане на електронно правосъдие.

Еврокомисар Дидие Рейндерс приветства усилията за реформи, но поиска конкретни срокове и график по прилагането и изпълнението им. Той акцентира върху мястото и дейността на главния прокурор, както и върху собствеността и плурализма в медиите. 

"За да дам конкретен пример за функцията на главния прокурор, имаме забележки в доста страни членки. Ясно е, че в България желаем да видим, че са приключени разпоредбите за неговата отчетност", посочи еврокомисарят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във