Банкеръ Daily

Красимир Каракачанов

До края на този мандат ще свършим толкова работа, колкото не е вършена в последните 30 години

Военният министър Красимир Каракачанов даде поредна заявка, че няма намерение да се оттегли от поста си.

"Моята амбиция е до края на този мандат да свършим толкова работа, колкото не е вършена през последните 30 години", заяви Каракачанов пред журналисти след успешните изпитания на танкове Т-72, ремонтирани в завод „ТЕРЕМ - Хан Крум” в Търговище. 

Министърът припомни, че правителството вече е сключило договор за покупката на изтребителите F-16 Block 70 (за над 2 млрд. лева) и смята, че до края на мандата ще бъдат купени и нови патрулни кораби (за около 1 млрд. лева), подготвя се и проектът за бронирани машини (1.5 млрд. лева).

Вицепремиерът съобщи, че още танкове ще бъдат ремонтирани във ведомствения завод ТЕРЕМ "Хан Крум" - Търговище. "Специално на танковете, използвани от Сухопътните войски, подобен заводски ремонт не е правен от 10 години", уточни още той. 

Ремонтите на общо 13 танка Т-72 и 60 танкови мерник-далекомери за нуждите на Сухопътните войски са извършени в "ТЕРЕМ - Хан Крум" в периода януари 2019 г. - юли 2020 г. Ремонтът на един танк струва 822 000 лв., без ДДС.

"Десет години в ТЕРЕМ не е влизал нито един от танковете на българската армия за ремонт. До момента са минали 13, а до месец-два ще осигурим още пет, които ще влязат за заводски ремонт в Търговище. След това предстои модернизацията им", обясни Каракачанов.

По думите му това е част от поставената цел на военното министерство - да модернизира и повиши боеспособността на българската ария.

Facebook logo
Бъдете с нас и във