Банкеръ Daily

Общество и политика

До края на септември приемат новия Закон за хората с увреждания

До края на годината ще има нов регистър за хората с увреждания, който ще обобщи информацията от всички институции - НЗОК, АСП, наличните парчета информация в Агенцията за хората с увреждания. По този начин всеки човек на база на потребителски профил ще може да намира всичко налично за него в системата. Изработването на регистър ще даде прозрачност по отношение на финансовите ресурси, необходими за подкрепа на хората с увреждания - деца и възрастни. 

Това стана ясно след среща в Министерския съвет между вицепремиера Томислав Дончев, социалния министър Бисер Петков и протестиращите родители на деца с увреждания. 

На последвалия брифинг вицепремиерът Дончев посочи, че когато има протест въпреки емоционалния тон на недоволството, се дава шанс на държавата да се вгледа по-внимателно в някоя система и институция. "Откровеният разговор включва и това, че в грижата за хората с увреждания и в социалната система има много неща, които трябва да се променят", подчерта той. 

По думите му регистърът не е панацея, но ще подреди нещата и ще даде яснота как да бюджетираме нови мерки

"Същественият концептуален въпрос е и бъдещето на Агенцията за хората с увреждания - какъв тип институция ще бъде - агенция, държавна агенция или комисия, каква част от правомощията на АСП ще преминат към АХУ", допълни Томислав Дончев. 

На свой ред министърът на труда и социалната политика Бисер Петков съобщи, че финалният проект на Закон за хората с увреждания ще е готов в петък. До края на септември трябва да бъде утвърден от МС и съответно внесен в НС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във