Банкеръ Daily

Общество и политика

До края на седмицата щабът на Манолова ще подаде жалба за касиране на вота

S 250 046f1190 53f8 4532 a594 41dfb69b7898

Инициативният комитет, издигнал кандидатурата на Мая Манолова за кмет на столицата, даде пресконференция във връзка със съмнения за купуване на гласове и манипулация на изборните резултати от втори тур на 3 ноември. От екипа на бившия омбудсман настояват за касиране на вота. Те съобщиха, че жалбата за това ще бъде подадена в края на седмицата, когато имат готовност с паралелното преброяване на гласовете.

Председателят на инициативния комитет Никола Вапцаров определи изборния ден като целенасочена атака срещу независимия кандидат. По думите му има определен брой протоколи, които не са попълнени и това е достатъчен аргумент да се иска касиране на вота. Вапцаров посочи, че е пожелал да влезе в централата на Общинската избирателна комисия в ''Арена Армеец'', за да се увери в истинността и прозрачността на изборите. Отказали му достъп с аргумента, че трябвало да "издаде пълномощно сам на себе си". "Това, което ме притесни допълнително, е, че нашият наблюдател Явор Гочев беше държан в клетка в ''Арена Армеец''. Цялата тази тайнственост беше, за да се създаде комфорт за манипулации", изрази опасенията си председателят на инициативния комитет.

Следващият притеснителен момент, свързан с изборните резултати, според екипа на Манолова, е публикуването на exit poll-вe през целия изборен ден в сайтовете на редица медии. Въпреки жалбите, които били подадени до ЦИК, тези медии продължили с публикуването на резултати в полза на Йорданка Фандъкова, които според Димитър Делчев от Движение "България на гражданите" и от изборния щаб на гражданския кандидат обезкуражавали избирателите на Манолова. По думите му разликата от 5% между двете кандидатки подлежи на съмнение. "В нашия екип още не е приключило паралелното преброяване и на този етап е трудно да се каже с точно колко гласа е ощетена Мая Манолова", каза Делчев.

Разлика имало и между първично издадените протоколи и тези, качени на сайта на ЦИК и това е другото сериозно закононарушение. "В момента на прием на протоколите те вече са били разпечатани, което също е сериозно нарушение на закона", напомни още Димитър Делчев. Голям е бил и броят на празните протоколи, без попълнен резултат, но с подпис и печат от СИК, с цел после да бъде попълнен удобно", обясни лидерът на ДБГ и добави, че друго сериозно основание за жалба е големият брой недействителни бюлетини, за които има опасения, че са направени недействителни в самите СИК.

От инициативния комитет са подали и над 23 жалби за секции с купен вот в различни квартали - "Красна поляна", във "Факултета", секция № 61 например, показвала 369 гласа за Фандъкова срещу 26 за г-жа Манолова, което е над 90% победа в конкретната секция.

"Исковата молба срещу премиера Бойко Борисов е готова и ще бъде депозирана днес или утре. До момента се занимавахме с анализ на нарушенията и с подготовка на жалбата, която е относно законността на изборите", отговори Манолова на въпроса защо все още не е подадена жалба за обиди и клевета заради изказването на премиера Бойко Борисов, че срещата й с граждани във Волуяк е била "уйдурма".

"Когато съм готова с анализа на резултата от изборите, ще представя публично и бъдещите си планове", каза тя и в отговор на въпроса дали ще създаде политическа партия.

Според нея на балотажа е бил даден изключително важен политически знак и той е, че хората с различни политически убеждения са изградили мост помежду си, за да "преборят едноличната власт". Тя призова да не се разрушава този мост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във