Банкеръ Daily

Общество и политика

До края на седмицата: Почти пълно затваряне на София

Ще бъдат въведени по-строги противоепидемични мерки в София. Очаква се да бъдат затворени моловете, ресторантите, училищата, детските градини, фитнесите и да бъдат преустановени всички културни мероприятия в София и София-област. Това обяви директорът на "Александровска" болница проф. Борис Богов след среща на шефове на столични болници в Министерството на здравеопазването. Идеята ще бъде предложена на софийския щаб след среща със здравния министър. Кога тези мерки ще влязат в сила все още се обсъжда. "Ще се даде един светъл период, но най-вероятно от петък", уточни проф. Богов.

Към всяка една столична болница ще има индивидуален подход, така че да се запази балансът между усложнени пациенти с COVID-19 и пациенти с други заболявания. Това съобщи директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. В плана за прием се включват и частните болници, допълни той.

В зависимост от създалата се ситуация и тенденция, която се запазва, ще се затворят молове, ресторанти, училища, детски градини, фитнеси, всички културни мероприятия ще бъдат забранени, потвърди Пенчев. КПП-та обаче няма да има, категоричен беше той. Първоначално мерките ще бъдат въведени за 14 дни, но това няма да стане "от днес за утре", увери началникът на столичното РЗИ.

В големите болници като "Александровска", "Пирогов", Военномедицинската академия, леглата са почти изчерпани. Натискът е основно за интензивни легла, подчерта Пенчев. 470 повиквания са постъпили на смяна на "Спешна помощ" - половината са свързани с коронавируса.

"Притеснителен е фактът, че нарастването на случаите с COVID запълва капацитета на болниците, а "Света Анна", ВМА и "Пирогов" са стратегически болници по отношение на спешната помощ", посочи директорът на "Света Анна" д-р Славчо Близнаков. В "Света Анна" са заети 102% от леглата и всеки ден постъпват и болни деца, включително с майките си, които също са заразени.

Около 30 деца са хоспитализирани с COVID-19 в столицата. "Ситуацията наистина е чувствително променена, има много деца разболели се в "Пирогов", в ИСУЛ", отбеляза и кметът на София Йорданка Фандъкова. Ще се увеличи броят на детските COVID легла.

Във връзка с очакваните протести срещу мерките, директорът на здравната инспекция коментира: "Това, което следя от анализа и контекста на втората вълна, в хода на епидемиологичните проучвания в София, една голяма част от хората, които бяха положителни или заболели, бяха участвали в такива протести". Той призова всички граждани и гости на София да спазват мерките, защото ситуацията е тревожна.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във