Банкеръ Daily

Общество и политика

До края на месеца пускат третия метролъч от бул. "Владимир Вазов" до Красно село

Днес започна работа държавната приемателна комисия за въвеждане в експлоатация на първите 8 км от третата линия на метрото. "Очаквам до края на август да пуснем движението му от "Красно село" до бул. "Владимир Вазов", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на страницата си във Фейсбук.

Тя посочва, че са започнали тестове на автоматичните преградни врати на перона на метростанция "Васил Левски". Системата, която осигурява по-голяма безопасност на пътниците, ще бъде монтирана на 12 станции от първата метролиния. До края на септември ще е оборудвана и метростанция "Опълченска", информира още столичният кмет. 

Изграждането на третата линия се финансира основно със средства от еврофондовете. Това е и най-големият инфраструктурен проект на общината. Изграждането струва общо 800 млн. лв., а европейската безвъзмездна финансова помощ за строителството е в размер на 390 млн. евро.

Предвижданията са по третата линия на метрото да се придвижват около 200 хиляди пътници на ден. В първия активен участък ще бъдат около 40-50 хиляди, с пускането на участъка до „Владимир Вазов“ се очаква потокът да нарасне до около 90 хиляди, а от Красно село до Овча купел – до 130 хиляди. В крайния вариант се прогнозира пътникопотокът да достигне 200 хиляди души на ден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във