Банкеръ Daily

Общество и политика

До края на мандата БВП ще стигне 130 млрд. лева, обеща Борисов

Правителството изпълнява дадените обещания, а увеличението на БВП е най-видният показател как се развива държавата, заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание, посветено на проектобюджета за следващата година. 

"В началото на мандата поехме ангажимент БВП да мине 110 милиарда лева, а до края на мандата ще достигне 130 милиарда, дори и повече. Това е най-видният показател как се развива държавата. Външният дълг намаля с 31 процента, до края на мандата е планирано той да е 19,5 процента. Това показва отговорността към следващите поколения. Харчим толкова, колкото сме изкарали", коментира Бойко Борисов и изтъкна, че сме трети в ЕС по нисък външен дълг.

Премиерът подчерта, че по времето, когато управляват, външният дълг намалял с 31% и от 28%, до края на мандата.

"Планирали сме да е 19,5% - под 20%. Това показва отговорност към следващите поколения и че харчим, колкото изкарваме. Неслучайно заради работата на приходните агенции, МВР, ДАНС, прокуратурата, битката с корупцията и контрабандата, в момента сме държавата, която има най-ниската контрабанда на цигари в ЕС - 3,4% . Това също има материален израз – 3 млрд. повече пари в бюджета. Затова си изпълняваме и програмата за увеличението на учителските заплати и във всички сектори са отделени повече пари – 10% увеличение на доходите“, анонсира Борисов преди министрите да се заемат с бюджета за догодина", уточни Бойко Борисов.

"Само за образование – 610 млн. допълнително, само за заплатите на учителите – 360 млн. Защото сме убедени, че колкото по-образована е нацията, толкова по-конкурентоспособни сме. В здравеопазването, където също се дават още средства, се надявам да стигат до сестрите, лекарите и да им се повишава възнаграждението“, посочи премиерът.

Той добави и че е поел личен ангажимент да се дострои последната клиника в „Пирогов“, но и да се санира цялата сграда до края на идната година. „Проектирайте го, защото най-много се ползва тази болница и тази година, където идва, да бъде завършено всичко там“, поръча Бойко Борисов.

Той отчете и че с новите самолети за над 2 млрд. постигаме и всички стандарти в НАТО. „Каквото сме обещали, го изпълняваме. Има повече пари за култура, спорт, инфраструктурни проекти“, завърши премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във