Банкеръ Daily

Божидар Божанов:

До края на лятото ще се идентифицираме с телефона си

Божидар Божанов

До края на лятото в телефоните си ще имаме приложение, с което с което ще можем да се идентифицираме онлайн и да използваме повечето налични електронни услуги, както и бъдещи такива, обеща министърът на електронното управление Божидар Божанов в изявление във Фейсбук.

С един клик се идентифицираме, системата попълва всички наши данни, които са налични и могат да бъдат извлечени от регистрите. Максимално удобно, но в същото време максимално сигурно с подходяща криптография.

Когато отворим сайта на дадена институция, ще можем или със сканиране на QR код, или с нотификация на телефона да одобрим вход във въпросната система. След това, като попълним заявление за дадена услуга, ще можем да го подпишем отново със същия процес.

Благодарение на приложението всеки един от нас ще може да използва услуги на НАП и НОИ, редица услуги към общини, към Агенцията за социално подпомагане, услуги на МВР, Агенцията по вписванията и други, категоричен е министърът.

Обявихме на обществено обсъждане техническата спецификация на бъдещето приложение за електронна идентификация и в момента събираме обратна връзка от експертната общност, поясни Божидар Божанов в ефира на "ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев".

Божанов допълни още, че първоначалната регистрация за електронна идентификация може да стане чрез няколко начина - ПИК на НАП, ПИК на НОИ, квалифициран електронен подпис, международен паспорт или ръчно снимане на лична карта.

"Добавяме все пак и варианта за снимане на лична карта. Лична карта всеки има. Но това ще е придружено от въпроси за установяване на самоличност, за разпознаване на лицето и сравнявайки със снимката от МВР, проверка дали се снима просто снимка на лице, опитвайки да се фалшифицира, или е истинско лице", заяви министърът и допълни, че нивото на сигурност е приоритет на министерството на електронното управление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във