Банкеръ Daily

Костадин Ангелов:

До края на лятото може да постигнем колективен имунитет

"Ако продължим в същия дух и нагласата на хората да се ваксинират продължи да расте, с темпа на ваксинация и с пристигането на ваксини, до края на лятото можем да постигнем колективен имунитет в нашата страна." Това каза здравният министър Костадин Ангелов в Сливен, където провери каква е ситуацията с коронавируса и натовареността на болниците.

По думите му, в момента има бум на желаещи от първа и втора фаза да се ваксинират и се насочват ваксини натам: "До момента бяхме почти приключили първа и втора фаза. Има изключително голямо желание от лекари, медицински сестри и санитари да се ваксинират. Те не са имали такова желание по време на стартиралата първа фаза, същото е и при учителите. Пренасочваме ваксини и натам. Бяхме стигнали до трета фаза, сега се връщаме пак на първа. За мен е важно, че успяхме да убедим хората да желаят да се ваксинират и от около 27% желаещи да го направят в началото, сега те са вече 63%."

"Вчера почти 15 000 българи са се ваксинирали, продължаваме с този темп. Имаме уверението на премиера за доставката на допълнително количество ваксини в страната. Надявам се след тази договореност да засилим темпа и възможността хората да избират каква ваксина да си сложат", посочи още здравният министър.

Във връзка с отлива на желаещи да се ваксинират с препарата на „АстраЗенека“, Ангелов отбеляза, че случващото се е разбираемо: "Нормално хората да се страхуват, когато четат различни неща в публичното пространство. Имаме категорично мнение на Европейската агенция по лекарствата, че ваксината е безопасна и ефикасна. Има същото заключение и за останалите ваксини. Колкото повече хора се ваксинират с тях, толкова по-малко ще загубят живота си."

На въпрос има ли готовност за отварянето на мобилни болници, той отговори, че здравните власти са готови да поемат нуждите на всеки един български гражданин. В България има 48 000 легла за активно лечение и няма притеснение, че те ще свършат.

До края на деня Костадин Ангелов ще издаде заповед всички дихателни апарати, които има в страната, да бъдат разположени до болничните легла в случай на нужда.  "Нямам никакви притеснения, осигурили сме достатъчно дихателни апарати. Осигуряваме в момента в цялата страна кислородни концентратори. Няма място, където да има проблем и той да не е решен на момента", увери министърът.

Ангелов смята, че е много рано да се говори дали мерките ще бъдат удължени и след 31 март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във