Банкеръ Daily

Общество и политика

До края на юни в България се очакват 5.5 милиона ваксини

Богдан Кирилов

До края на юни се очаква в България да бъдат доставени 3.5 милиона дози ваксини срещу COVID-19 на производителя "Пфайзер", близо 450 хиляди дози от производителя "Модерна", 1 млн. дози от производителя "АстраЗенека" и половин милион дози от производителя "Янсен". Това каза на брифинг в Министерски съвет директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов. По думите му тези доставки ще позволят ваксинационният процес да бъде ускорен и максимално бързо да се ваксинират хората над 65-годишна възраст. Увеличението на доставките се очаква от 26 април, посочи Кирилов.

Общо 620 375 са ваксинираните българи, посочи председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов. Ваксинираните хора над 65-годишна възраст са над 116 хиляди. От личните си лекари са ваксинирани 155 хиляди души. По думите на Гигов всички ваксини, доставени в страната, се използват веднага.

Продължава извършването на оценката от Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ на всички данни за безопасността на всички разрешени за употреба ваксини в частност на произведените от "АстраЗенека" и "Янсен", каза още Кирилов. По думите му се извършва допълнителен анализ за съобщените много редки случаи на необичайни тромбози в съчетание с нисък брой на тромбоцити. Становището на европейския регулатор се очаква следващата седмица. Анализират се и данните от държавите членки на ЕС по отношение на хосипитализираните лица, за да се направи анализ за тежко протичане на заболяването, тъй като едно от основните усложнения са именно тромбозите, допълни още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във