Банкеръ Daily

Общество и политика

До края на годината ще е готов прототипът на българската ваксина срещу COVID-19

Българските учени продължават да работят по ваксина срещу коронавируса. До Нова година ще е готов прототипът, след това сме готови за клинични изпитания. Това съобщи директорът на Института по микробиология към БАН доц. Пенка Петрова.

По думите й, дали българската ваксина ще е по-евтина зависи от производствените мощности и от това доколко държавата ще се ангажира с производството. "Затова и науката трябва да се подпомага регулярно, защото при поява на нова пандемия ние ще можем да реагираме адекватно", обясни доц. Петрова пред БНТ.

"Нашата протеинова ваксина се е съсредоточила върху генома и би трябвало да действа срещу всички щамове", поясни директорът на Института по микробиология. Тя определи като обнадеждаващи резултатите от руската ваксина и тази на "Астра Зенека". 

Според нея, повишението на случаите на заразени с коронавирус у нас през последните дни се дължи на охлабените мерки и на това, че децата тръгнаха на училище.

"Вирусът в момента мутира с по-ниска честота, отколкото се разпространява. Можем да направим извод, че той е по-силно заразен, но по-малко смъртоносен. В момента България е в оранжевата зона на Европа и няма защо да сме обезпокоени, това са нивата от юли месец", допълни доц. Петрова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във