Банкеръ Daily

Общество и политика

До края на деня се очаква противогрипните ваксини да са в аптечната мрежа

До края на деня се очаква противогрипните ваксини да бъдат в аптечната мрежа. Това съобщи председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

"Противогрипните ваксините вече са в България и днес следобед ще бъдат разпределени в аптечната мрежа", съобщи Костов пред БНР и допълни, че в сравнение с миналата година те са с 10 000 повече. Бройката обаче е недостатъчна заради многократно нарасналото търсене.

Председателят на асоциацията прогнозира, че ваксините ще свършат за 2 дни, тъй като хората осъзнават, че трябва да се ваксинират.

Не се очаква нова доставка, освен тази, която плаща НЗОК за рискови групи. Костов обаче отбеляза, че за първи път се правят списъци за закупуване на ваксини. "Понякога сме изхвърляли част от ваксините - и ние, и дистрибуторите, защото нямаше търсене и оставаха около 20-30% неизползвани. Не се ли използват през октомври, ваксините ще трябва да се изхвърлят най-късно през ноември", обясни той.

Според него не е възможна спекулация с цените, защото ваксините имат пределни цени и са регулирани. Пределната цена за една ваксина срещу грип е около 27 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във