Банкеръ Daily

Костадин Ангелов:

До края на деня ЕМА ще има становище за ваксината на "Янсен"

До края на деня се очаква официално становище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) по повод ваксината на „Янсен“ и появилата се информация за случаи на тромбоза след имунизация с препарата в САЩ.

Здравният министър Костадин Ангелов говори пред репортери пред сградата на "БулБио-НЦЗПБ", където представители на регионални здравни инспекции получиха количества от лекарствения продукт ремдесивир.

Във връзка с поставянето на втора доза от ваксината на „АнстраЗенека, решението, което се обсъжда, е в две посоки.

"Всички, които желаят да си поставят ваксината като втора доза, да го направят, тъй като експертно всички сме сигурни в нейната безопасност и ефикасност. За тези, които не желаят, ще бъде взето решение с какво тя може да бъде заменена. Вариантите са два – или ваксината на „Пфайзер“, или тази на „Модерна“. Трети вариант до момента няма, докато няма официална позиция на ЕМА за „Янсен“, обясни Ангелов.

Именно от ваксината на "Янсен" в четвъртък очакваме да пристигнат първите 14 400 дози. Днес у нас пристигнаха и 19 200 дози от препарата на "АстраЗенека". Министърът призна, че при евентуално негативо становище от страна на ЕМА за препарата на "Янсен" тепърва ще се мисли за решения от българска страна.

Костадин Ангелов уточни, че няма искане да се изтегли „АстраЗенека“ изцяло: "Има отлив от желаещи да се ваксинират с препарата. Има достатъчно ваксини, но желаещите са по-малко."

Той коментира и проблема с електронния регистър: "През май месец ще може да заработи пълноценно електронният регистър, без да имаме връщане на хора и да имаме неизпълнени желание за искана ваксина по лекарско предписание и когато е възможно."

След четвъртък ще може да се вземе решение за разхлабването на противоепидемичните мерки, ако това е възможно. За целта се взимат данните на 14-дневна база.

Здравният министър каза, че не е наясно със състоянието на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, за когото се знае, че е болен от коронавирус. Ангелов изрази надежда Трифонов да се справи, "както много българи се справиха". 

Министърът потвърди, че лидерът на "Има такъв народ" е под изолация. И уточни, че заразените с коронавирус се поставят под изолация, а контактните - под карантина.

Малко след думите на министъра зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че Слави Трифонов е добре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във