Банкеръ Daily

Проф. Костадин Ангелов:

До края на август ще постигнем колективен имунитет

"Постигнахме изключително много в битката с COVID-19, сравнено с други държави. Това показва само правилния път. От съседните ни страни постигаме по-добри резултати спрямо строгостта на мерките. Българите си връщаме свободата и нормалния живот". Това каза на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов.

Над 1 млн. граждани са защитени към този момент от COVID-19, съобщи той като имаше предвид общия брой на преболедувалите и ваксинираните. За поредна седмица се запазва положителна и трайна тенденцията в отношението излекувани – потвърдени случаи.

1382 са новите случаи на коронавирус при направени 14082 теста. В болница остават 7168 пациенти, 697 от тях в интензивни отделения.

"335437 е общият брой на излекуваните, като за изминалото денонощие 3019 българи са се преборили с коронавируса. 96 са починалите. 16278 е общият брой на починалите със средна възраст 72 години, обобщи данните министърът в оставка. Той отчете и трайна тенденция за намаляване на процента на заетите легла на национална база 

Ако темповете на ваксинация се запазят, до края на август ще постигнем колективен имунитет, отбеляза здравният министър в оставка. Той напомни, че от утре отварят зелени коридори за ваксинация. Имунизационните пунктове ще работят от 30 април до 9 май.

От 10 май ще заработи и информационната система. "Българите ще могат да получат предпочитаната от тях ваксина. Вече можем да си го позволим", акцентира проф. Ангелов.

За периода от последните 14 дни по заболеваемост страната ни се нарежда на 18-о място в Европейския съюз и на 6-о място на Балканския полуостров след Турция, Сърбия, Северна Македония, Косово и Гърция. По смъртност сме на 2-ро място в ЕС след Унгария и на 3-о място на Балканите след Босна и Херцеговина и Северна Македония. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В страната вече 10 области със заболеваемост под 300 на 100 000, това са Разград, Плевен, Сливен, Хасково, Видин, Кърджали, Благоевград, Ямбол, Търговище и Силистра. Само 7 области са със заболеваемост между 400 и 500 на 100 000, като най-висока за изминалите 14 дни е в Русе, Добрич, Варна, София-град, София-област, Перник и Ловеч.

Намалява броят на хоспитализациите, отчете и председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

"Имаме намаляване на новозаразените на едноседмична база с 23%. Смъртността е 16% на двуседмична база, на едноседмична база е 11%. Имаме сериозно намаляване в последните 7 дни', цитира данните той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във