Банкеръ Daily

Ген. Венцислав Мутафчийски:

До края на 2021 г. ще разполагаме с 12 млн. ваксини

"Ако вземем всички ваксини, които ни се полагат чрез квотния принцип, до края на годината ще разполагаме с 12 млн. ваксини." Това обяви председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

"По-нататък се очакват сериозни постъпления на ваксини и то говорим за сигурно утвърдените – на „Пфайзер“/“Бионтех“ и на „Модерна“. Всяко тримесечие „Модерна“ трябва да ни доставя по 200 000 дози, а „Пфайзер“ - 4 400 000 за цялата година. Това са огромно количество", обясни Мутафчийски пред БиТиВи.

На въпрос дали руската ваксина ще бъде одобрена на европейския пазар, той отговори, че са подадени документи и се очакват резултати. По думите му обаче за нея се знае много малко и все още няма кратка характеристика.

Преди една седмица шефът на НОЩ си е поставил и втората доза ваксина на „Пфайзер“.

"Включих се доброволно в едно проучване към Националния център по заразни и паразитни болести, където се набираха доброволци от ваксинирането, за да се проследи как въздействат ваксините и кога се изгражда имунитет. Около 10-ия ден след първата ваксинация нямах антитела, нито клетъчен имунитет. Към 15-ия имаше съживяване на клетъчния имунитет, но нямаше антитела. След втората доза обаче имам над 77 антитела, а трябва да бъдат над 30, за да бъдат протективни. Имам и много добър клетъчен имунитет. Тоест в момента съм защитен и ваксината работи", обясни началникът на ВМА.

По думите му тези, които първи са били доброволци за ваксините на „Пфайзер“, вече седми месец имат имунитет.

На въпрос дали ваксините са ефективни срещу новите варианти на коронавируса Мутафчийски отговори, че според производителите, са ефективни. "Засега нямаме данни, че ваксините няма да действат", допълни той.

"Колкото повече този вирус циркулира в човешката популация, толкова повече ще се изменя и след две години няма да е същият. Затова целта е колкото се може по-бързо да се случи ваксинацията, за да се спре циркулацията му, иначе бъдещето ще стане съвсем неизвестно", каза още председателят на Националния оперативен щаб.

Според него трябва да се намерят механизми за осигуряване на маски от по-висок клас за хората, които не могат да си ги позволят заради цената. "Нито шаловете, нито шлемовете могат да изиграят ролята на маска", изтъкна Мутафчийски. А по-високият клас маска е препоръчителен, тя наистина пази по-добре и защитава човек да стигне здрав до ваксинация, допълни той. 

Генералът е на мнение, че заведенията не трябва да отварят преди 1 март. По деветстепенна скала на риска от заразяване баровете и нощните заведения били на върха на пирамидата - с 9-а степен. Ресторантите са със 7-8 степен. При ресторантите с външна площ рискът от заразяване бил минимален - около 3. "Фитнесите са много опасно нещо, хипермаркетите са с опасност 4", каза Мутафчийски. 

По скалата на Оксфорд за тежестта на ограниченията, мерките у нас били с тежест 65%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във