Банкеръ Daily

Общество и политика

До изборите: Пенсионерите ще получават по 50 лв. бонус до март 2021 г.

Бонусът от 50 лева, който получават всички пенсионери, ще продължи да се изплаща до месец март. Ако не се стигне до предсрочни избори, тогава ще се проведе редовният вот, който ще определи състава на новия парламент. 

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обясни пред депутатите от парламентарната социална комисия, че според статистическите изчисления пенсионерите дават за лекарства около 56 лева на месец, а с тези допълнителни 50 лева възрастните хора ще бъдат компенсирани за най-неотложните си разходи. 

Социалният министър каза още, че се правят различни изчисления и се разглеждат много варианти как да бъдат осъвременени пенсиите догодина. 

"Нашето желание е да подкрепим всички пенсионери, но да запазим солидарния и справедлив модел на пенсионната система. Различни са вариантите, като може би най-благоприятният вариант е минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната 1400", заяви Сачева. 

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов съобщи, че докато има пандемия, пенсионерите ще получават добавка от 50 лева месечно. След това, той обеща да има преизчисляване на пенсиите. 

"Не може едновременно да индексираме пенсиите и по 50 лева да даваме, защото това са по 108 милиона лева на месец", обясни Борисов. 

Той посочи, че въпросът е бил обсъждан със синдикатите и социалния министър и е преценено, че и изплащането на добавки, и индексацията „идват нанагорно”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във