Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДО ЯНУАРИ ЩЕ ОПРЕДЕЛИМ ОТНОШЕНИЯТА СИ СЪС СДС

Г-н Христов, искат ли ръководителите на коалиция Народен съюз или пък на Демократическата партия промени в сегашното правителство?


- Много ясно сме изложили своите позиции. Доверието в министър-председателя е гаранция за успеха на формулата ОДС. Централното бюро на Демократическата партия взе решение, че промени в състава на правителството могат да бъдат извършвани само по инициатива на премиера Костов. Ако такава инициатива е налице, ние сме готови да реагираме максимално конструктивно.


С това решение ние очертаваме ясно своето място в коалиция ОДС. Неслучайно в момента СДС разговаря с нас като с основен коалиционен партньор. Разбира се, казаното не е ново, но го подчертавам, тъй като общият контекст на сегашните ни взаимоотношения е вече значително променен.

Какво ги прави по-различни?


- Факт е, че взаимоотношенията между НС и СДС навлязоха в нов етап, след мъчителното признание, че НС е основният, стратегически, коалиционен партньор на Съюза на демократичните сили. Става въпрос не само за сега, но и за изборите, а и за бъдещото управление след тях. Това е базата, върху която протича новият интензивен диалог между двете политически организации. На проведената неотдавна среща между политическите ръководства успяхме да достигнем до доста широкообхватно съгласие в много сфери.

А подготвяте ли се да подпишете и ново споразумение със СДС?


- Ръководствата на Демократическата партия и БЗНС-НС обсъждат възможността да предложат на СДС да се създаде обща работна група, която да подготвя варианти за споразумение. Такива важни решения не могат да се вземат прибързано. Тук обаче искам да подчертая две неща: ние мислим, че е дошло времето да се конкретизират и гарантират по някакъв начин отличните ни вече коалиционни взаимоотношения. Без да фиксираме твърди срокове, но съобразявайки се с приближаващите избори, мислим, че краят на декември и първата половина на януари е разумният срок този проблем да бъде окончателно разрешен.

Неведнъж е ставало дума за проблемите между коалиционните партньори по места. Те не ви ли притесняват?


- Да, има проблеми и ние го казваме в абсолютно прав текст. Много е хубаво това, което става на централно равнище. Но не бива да забравяме ,че в крайна сметка изборите се печелят на място. Доверието в политическата сила зависи от непосредствения й контакт с всеки отделен човек. Независимо какво централно послание ще излъчи партията, всеки човек си има своя лична болка и отстраняването на тази болка е неговият главен мотив за политически избор. Затова непосредствената работа с хората е най-важното условие за спечелването на изборите. Според нас не е достатъчно коалиционните отношения да са добри само на върха. Не е достатъчно да има едно споразумение, подписано между ръководствата. Напротив, и двете политически сили - СДС и НС, трябва да вземат съвместни мерки за изглаждане на коалиционните отношения по места. И не бива да се мисли за изгодата на едната или на другата партия, а да се прецени, че изграждането на добри коалиционни отношения между местните структури би повдигнало обществения престиж на ОДС. Същевременно това би гарантирало много по-добра организираност и ефективност на самите структури. Аз лично мисля, и съм готов да защитавам тази своя теза, че е необходимо нашите основни сили да бъдат хвърлени по места.

Обсъжда ли се възможност НС да напусне ОДС в рамките на мандата на 38-ото Народно събрание?


- До този момент са безспорни няколко неща. Първо, че ние ще се явим на предстоящите избори като коалиция Народен съюз. Независимо дали тя ще влезе в рамките на някакви други формули, или не, нашата коалиция е потвърдена с решения на всички форуми - и на ДП, и на БЗНС-НС. Вторият безспорен факт е, че СДС и НС са основни коалиционни партньори в ОДС. Това предопределя тяхното и стратегическо, и тактическо взаимодействие. Третото безспорно нещо е, че имаме политическата готовност и програмна осигуреност след предстоящите парламентарни избори да управляваме държавата като ОДС. И четвъртото е, че конкретната формула за явяване на изборите ще бъде намерена съвместно от НС и СДС.

Възможен ли е вариантът да се явите на изборите като коалиция ОДС, но с отделни листи?


- Това е трудно. Зависи от избирателния закон. Той би могъл да предвиди възможността да има една бюлетина ОДС-СДС и друга ОДС-НС. Съвсем смело и отговорно искам да кажа, че избирателният закон, както и Законът за политическите партии в крайна сметка ще дават ясна представа за политическата карта в страната.


Разговора води Адриана Белев

Facebook logo
Бъдете с нас и във