Банкеръ Daily

Проф. Балтов:

До есента 70% от българите ще са ваксинирани

Директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

До края на юни може би около 50% от българите ще са ваксинирани, а до края на лятото – над 70%, прогнозира  директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

„Следващият месец доставките на РНК ваксините се вдигат тройно. Очакваме и втората векторна ваксина. Надявам се, че след 10 април ще имаме много по-сериозен обем от възможности и ваксини, които да ползваме. Като се появи и втората векторна ваксина, хората ще започнат да избират. Изведнъж всички ще искат еднодозовата”, каза проф. Балтов пред Нова телевизия. 

Той предупреди, че британският вариант е изключително агресивен и преболедувалите може да се заразят отново. Проф. Балтов очаква мерките за 10 дни да дадат резултат.

„Най-много се притесняваме за учениците. Но като видите кога свършват десетте дни, след това има още 2 дни междинни, идват изборите, ще отложи реално връщането на училище поне с още 10 дни”, изчисли проф. Асен Балтов.

Той увери, че всички медици правят това, което се налага.

„При тази трета вълна са изключително адекватни действията на здравните работници и на всички болници. Това, което се прави, от медицинска гледна точка е правилно. Не могат да се упрекнат медицинските работници, те вече почти всички са ваксинирани, работят без страх, много повече правят за лечението на своите пациенти. Самото лечение стана много по-адекватно”, коментира проф. Балтов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във