Банкеръ Daily

Общество и политика

До дни започва затягането на COVID мерките

До дни страната ни ще влезе в оранжевата зона по разпространение на коронавируса заради нарастването на случаите. Това обяви заместник-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров. По думите му предстои затягане на мерките, но то ще бъде по-скоро в засилването на контрола. 

"В Министерството на здравеопазването има приет план, който ясно разграничава кога се предприемат определени мерки. В момента България е в зелената зона, до дни ще влезе в оранжевата – максимум до понеделник", посочи д-р Димитър Петров. 

Той уточни, че това означава, че ще има известно затягане на мерките, по-скоро ще се засили контролът. По-драстично затягане ще има, когато влезем в червената зона, добави зам.-министърът.

"В момента се вземат мерки по-скоро за затягане на противоепидемичния контрол и то в закрити помещения, където се намират много хора. Това са основно дискотеките в курортите, там впечатленията са, че не се спазват никакви мерки", посочи д-р Димитър Петров. 

Той добави, че в страната има освен това има много голямо движение,  включително транзитно. "Главно от гастърбайтерите, които се връщат и спират по няколко пъти, докато стигнат до границите. Има и струпване по границите, така че втората насока за проверките е по тези трасета, местата за отдих, бензиностанции и заведения за бързо хранене", посочи д-р Димитров пред bTV.

Нови 462 случая на коронавирусна инфекция за открити през последното денонощие при направени 16 656 теста. Процентът на положителните тестове вече 2.8%. Това е двойно увеличение на броя и процента позитивни тестове спрямо седмица по-рано.

Активните случаи вече са 9109, като в болници се лекуват 914 души, включително 86 в интензивни отделения. Само за три дни настанените в болници са се увеличили с над 100 души.

Поставените дози за последните 24 часа са 12 389 и общо 2.05 милиона от началото на ваксинационната кампания. Напълно ваксинирани са около 15% от българите.

Най-много нови случаи на коронавирус през последното денонощие са били регистрирани в София-град (95), следвана от Пловдив (58), Бургас (54), Варна (35) и Пазарджик (25).

Facebook logo
Бъдете с нас и във