Банкеръ Daily

Проф. Красимир Гигов:

До дни започва ваксинацията на деца

"Ваксинирането на деца е продължение на ваксинационната кампания. Децата разпространяват по-лесно вируса. Нашето становище също е, че е редно да се започне ваксинацията на деца над 12 години", заяви проф. Красимир Гигов, председател на Националния ваксинационен щаб. 
 

Той е на мнение, че до няколко дни максимално бързо ваксинацията трябва да започне, но ще е нужно да има съгласие от родител. Според него имунизацията не трябва да е масова, а да се подхожда индивидуално, като се следи за допълнителните заболявания.

"Гаранция за безопасност на ваксината идва от производители, педиатри и медици, така че да се спази принципът да не се вреди, отклонения се случват, но те са малко, а освен това процесът ще се следи", заключи проф. Красимир Гигов.

"Около 700 000 у нас са получили втора игла", информира председателят на Националния ваксинационен щаб

Той добави, че се разрастват възможностите за ваксиниране, но намалява желаещите да се ваксинират. Специалистът предупреди, че срокът на годност на ваксините ще започне да изтича и поради тази причина се договарят възможности за дарения на близки страни - РС Македония, Черна гора.

Проф. Гигов подчерта, че в други страни хората чакат за ваксини, като дори нямат избор, а ние имаме избор и не желаем да се ваксинираме.

Facebook logo
Бъдете с нас и във