Банкеръ Daily

Антон Кутев:

До дни служебното правителство огласява нови проблеми и схеми

Трябва да изчистим това, което се случва, а се случват ужасяващи неща. Това заяви в ефира на БНТ говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

"Никога не съм си представял дълбочината на цялото това лошо управление, докато бях депутат", добави той.

"Далеч съм от идеята, че всички политици са мошеници. Виждам места, на които е скандално това, което се случва. Става дума за такова обвързване на властите и системно сработване, за да не се спре кражбата, та това си е организира група", каза говорителят на служебното правителство.

Говорителят на правителството остро нападна прокуратурата и я обвини в бездействие по отношение на разкритията на кабинета.  Той даде пример с фирмата "Автомагистрали", за която Софийска градска прокуратура съобщи, че е пуснала разследване. 

"Софийска градска прокуратура каза преди 20 дни, че е влязла в "Автомагистрали", но аз не съм чул нещо да се е случило", каза Кутев. "Колко време е необходимо на прокуратурата да установи какво имат по сметките си тези 30 фирми, дето са получили милиард и половина от "Автомагистрали"?! Тези пари сигурно са давани срещу комисионна - 10, 20 на сто. Ако това е вярно, по сметките на тези фирми трябва да липсват около 300 милиона. Колко време й трябва на прокуратурата да проследи къде са парите? Според мен 2 часа", изчисли Кутев.

"Нямам агресия към прокуратурата, моят проблем е, че ние свършихме нашата работа да покажем нещата, да сменим ръководството. Оттук нататък всички българи стоят и гледат и се питат ще има ли наказани, ще се върнат ли тези милиарди ?", коментира още Кутев.

Coфийcĸa гpaдcĸa пpoĸypaтypa обяви на 3 юни, че ce caмoceзиpa cлeд дoĸлaдa нa Cмeтнaтa пaлaтa, cпopeд ĸoйтo пpeдишнoтo пpaвитeлcтвo e пpeвeлo 4 млpд. лв. нa „Aвтoмaгиcтpaли“ в нapyшeниe нa зaĸoнa. Oбpaзyвaнo e дocъдeбнo пpoизвoдcтвo зa извъpшeнo пpecтъплeниe oт длъжнocтнo лицe в дъpжaвнoтo дpyжecтвo, съобщи държавното обвинение, но не посочи име.  

„B пepиoдa oт 01.01.2016 г. дo 31.12.2020 г. yмишлeнo нe са пoлoжeни дocтaтъчнo гpижи зa pъĸoвoдeнeтo, yпpaвлeниeтo и cтoпaниcвaнeтo нa възлoжeнaтa paбoтa, oт ĸoeтo пocлeдвaт знaчитeлни щeти зa пpeдпpиятиeтo“, ce ĸaзвaше в cъoбщeниeтo нa пpoĸypaтypaтa. "Πpeдcтoи дa бъдaт извъpшeни вcичĸи възмoжни пpoцecyaлнo-cлeдcтвeни дeйcтвия, a paзcлeдвaнeтo e възлoжeнo нa Haциoнaлнa cлeдcтвeнa cлyжбa. Дeлoтo e взeтo и нa cпeциaлeн нaдзop oт Bъpxoвнa ĸacaциoннa пpoĸypaтypa", заяви тогава държавното обвинение.

"Служебният кабинет извежда на чисто нещата, които са се случвали в управлението на държавата. Никога не съм си представял дълбочината на това лошо управление, което заварихме", заяви още Кутев. По думите му става въпрос за системно сработване на властите, за да не се спре кражбата. Плащат се пари за 3-4 години напред, без гаранции, коментира Кутев и допълни, че голяма част от средствата няма да се върнат, тъй като са били похарчени нерационално. Кутев коментира, че злоупотреби имало например и при санирането.

Той призова в кратки срокове до съдебен резултат, тъй като в противен случай може да се стигне до конституционна криза.

"Проблемът и е, че свършихме донякъде нашата работа, но не виждаме до момента да има наказани. Ако институциите, включително независимите, не докажат, че ние няма да позволим това да се случва, обезсмисляме държавата", смята той.

Кутев анонсира, че до дни служебното правителство ще разкрие нови проблеми и схеми.

"Обществото разбира, че имаме неефективни институции. Може да стигнем до криза до самата подредба на държавата. Следващият парламент ще бъде много отговорно натоварен и трябва да направи големи промени", смята той.

"Стигаме до един стар лаф - ние ги махаме, а те ги връщат", заяви говорителят на служебният кабинет.

"Борисов говори, че има пари в бюджета и това е вярно. Вървим добре", призна обаче той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във