Банкеръ Daily

Общество и политика

До дни САЩ санкционират българин заради корупция

До дни ще бъде оповестен първият български гражданин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция, обяви американският посланик Херо Мустафа. 

"САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция", съобщи Мустафа. 

По думите й подобна санкция е предвидена за повече от един български гражданин. 

Такава мярка се предвижда в раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията и права на човека, включена в годишния закон за разпределение на бюджета на Държавния департамент.

С това законодателство се подкрепят усилията на САЩ за борба с корупцията в световен мащаб, което пряко засяга интересите на външната политика, икономическата и националната сигурност на Съединените щати и на партньорските ни държави. То позволява на Вашингтон да налага забрана за издаване на американска виза на чужди държавни служители и членовете на тяхното семейство, които са свързани с корупция.

"Впоследствие ще разгледаме целесъобразността да приложим глобалния закон „Магнитски” и други твърди мерки. Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, трябва да имаме доказателства. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо", разясни пред NOVA телевизия посланикът на САЩ. 

За възможните промени в българската конституция Мустафа посочи, че решението за каквато и да било промяна в Конституцията е на българското правителство, българския парламент и българския народ.

"Върховенството на закона е един от стълбовете в нашия стратегически диалог, което означава, че ще водим добър диалог с правителството и гражданското общество, за да обсъдим как от страна на САЩ можем да предоставим нашите познания и най-добри практики", каза дипломатът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във