Банкеръ Daily

Общество и политика

До дни може да възобновят масовата ваксинация

Възможно е масовото ваксиниране да бъде възстановено в четвъртък. Това обяви на брифинг здравният министър Костадин Ангелов, който е на посещение в Кърджали. По думите му, в областта има скрита заболеваемост.

"Има сериозен поток от пациенти, който се дължи на скрита заболеваемост тоест, някои от тях с клинични симптоми не се изследват по различни причини. МБАЛ Кърджали има 340 легла, 116 са за пациенти с COVID-19. От тях  94 са заети. Винаги 16 легла държим за резерв, като той се създава в момента в който останат по-малко от 10 свободни легла. Интензивните легла са 10, като три са заети. Има възможност за 25 реанимационни легла. В лечебното заведение работят 617 души, 120 са ваксинирани. За миналата година положителните колеги са били 75, а за тази 16. Ясен е ефекта от ваксините", съобщи Ангелов.

Той увери, че ситуацията в областта е стабилна и няма недостиг на медикаменти.

Здравният министър отбеляза, че ако гледаме числата, нещата изглеждат близки до ситуацията през октомври и ноември. Той подчерта, че лекарите в болниците обаче са спокойни и го няма този страх от есента, защото вече всички са много по-подготвени и оборудвани.

Ангелов допълни, че във вторник ще бъде проведена среща с директорите на болници в столицата, с директора на РЗИ- София и със столичния кмет Йорданка Фандъкова, за да решат дали ще има ново затягане на мерките. Министърът бе категоричен, че локалният подход е най-правилен и справедлив. 

На брифинга стана ясно още, че заболеваемостта не е единственият показател, който следят властите. "Много е важно какво е репродуктивното число при вируса. То не се качва засега. Положителните проби от общия брой е около 18%", обясни Костадин Ангелов.

Министърът на здравеопазването коментира и проблема с липсата на ваксини у нас. "От няколко дни се коментира, че България е сключила договор само за две ваксини  - AstraZeneca и Sanofi. В това твърдение има две лъжи. Първата е че страната ни е сключила договори. Те се сключват от Европейската комисия, а не от България. Втората е, че имаме договор само с двете ваксини, които споменах. Няма как това да е така и в същото време да пристигат ваксини на Pfizer и Moderna у нас", подчерта той.

За да постигнем колективен имунитет, трябва 60-70% активните български граждани да са ваксинирани, уточни здравният министър.

"В София за последното денонощие имаме 420 повиквания, от който половината са за пациенти с коронавирус", каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във