Банкеръ Daily

Евтим Костадинов:

До дни излизат данните от проверката за новото правителство

В рамките на няколко дни ще излязат резултатите от проверката на Комисията по досиетата за състава на новия Министерския съвет, съобщи  председателят на Комисията Евтим Костадинов.

„Винаги е имало интерес тази комисия да не заработи, после пък бавно да заработи или да не дава този резултат, който сме се постарали да гоним“, коментира пред БНР Костадинов. Той смята, че и до днес има опити да се неглижира работата на Комисията.

Костадинов изрази опасенията си, че след очакваното тълкувателно решение на Върховния административен съд може да се окаже, че Комисията по досиетата няма да може да оповестява принадлежност към Държавна сигурност, ако дадено лице сменя своето качество, а вече е била огласена подобна информация за него.

„Със съдебна практика да се промени законът ще лиши публичното пространство от бърза и точна информираност за тези, които искат в бъдеще време да изпълняват публични длъжности. /…/ За тези, които са с установена и обявена принадлежност, няма да има информация“, поясни той.

Комисията по досиетата представи днес документалния сборник „ДС и бежанските лагери на Запад – 1944 – 1991 г.”

Темата е подготвена отдавна, но заради пандемията не е имало възможност да се представи публично. Днес обаче това се случи пред студенти в Нов български университет, обясни Евтим Костадинов.

Сборникът е част от поредица, представяща документи, които до този момент не са били оповестявани в публичното пространство.

Бежанските лагери в Германия, Швеция, Италия и Австрия в миналото са били желано стъпало за онези, които не са искали да живеят в Народна Република България, отбеляза Костадинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във