Банкеръ Daily

Йорданка Фандъкова:

До бюджетната актуализация заплатите в софийския транспорт са осигурени

До актуализацията на държавния бюджет заплатите на работещите в софийските транспортни дружества са осигурени, потвърди кметът Йорданка Фандъкова. В момента се плащат само заплати и част от горивата. 

Фандъкова поиска и компенсации за задълженията на градския транспорт, които са в размер на 144 милиона лева, както и компенсации за повишените цени на тока.

"И тази година 170 милиона лева от бюджета на общината дадохме за подкрепа на градския транспорт. Това са 36 процента от собствените данъчни приходи. Данъците на хората отиват в почти 40 процента за градския транспорт. Разбирате, че това пък лишава от средства други обекти. В същото време обаче те продължават да трупат загуби. Възложили сме им и ги контролираме за пълна оптимизация на разходите. Те в момента всъщност плащат само заплати и част от горивата. Нищо друго. Направиха оптимизации и продължават да правят оптимизация на персонала. Има дружества с 10 процента вече съкращения на персонала", каза Фандъкова.

В 17:00 часа с представители на транспортните общински дружества в София ще се срещне ръководството на синдиката КТ „Подкрепа“.

Кметът на София  Йорданка Фандъкова очаква и методика за индексация на строителните материали от държавата, за да може общината да се разплаща със строителните дружества, които поддържат и ремонтират инфраструктурата в града.

Седем фирми са подали заявление за прекратяване на договорите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във