Банкеръ Daily

Общество и политика

До април можем да ваксинираме над 100 000 души, увери ген. Мутафчийски

"На този етап се справяме много добре с пандемията, дори повече от очакваното, което беше да снижим не повече от 50% от заболеваемостта." Това заяви директорът на Военномедицинската академия и председател на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"Заболеваемостта е снижена повече от 60%. Ако се изчислява на базата на средата заболеваемост на 100 000 население, дори е 4 пъти. Защото изходната точка беше над 660 на 100 000 души. Сега в момента средното е около 150-160 души, дори към днешния ден е 125 на 100 000 души", уточни ген. Мутафчийски.

Той увери, че до април е възможно да бъдат ваксинирани над 100 000 души. "Има едно "но" - ако е утвърдена ваксината на "Астра Зенека". Първата пратка от "Астра Зенека" би трябвало да бъде 250 000 дози. Иначе по-предвидима е ситуацията с "Пфайзер", където са минимум 60 000 дози до средата на февруари. "Модерна" горе-долу ще върви в този път, въпреки че началото е още плахо. Знаете, 2400 дози, следващата пратка ще бъде около 4000 дози, но след това вече стават десетки хиляди дозите", обясни председателят на НОЩ пред БНТ.

Той посочи, че много бързо ще бъде прескочен първият етап на ваксинирането - с имунизацията на здравните работници, и ще се премине към другите етапи на ваксиниране.

В момента активно се коментира да се застъпят някои от приоритетните групи, от трета група, например. И те паралелно да се ваксинират с хората от втората група. Но това зависи от количеството на ваксините, уточни ген. Мутафчийски.

"Няма никакъв субективен елемент в броя на ваксините, които са в България. Никой не ги поръчва. Тези неща са определени със строг регламент, който се знае. Нашата квота е 1,55%", подчерта председателят на Националния оперативен щаб.

По думите му, доверието към ваксините срещу коронавируса нараства. Имунизираните медици във ВМА до момента са 460, а всички ваксини, които идват, се усвояват на момента. Ситуацията в цялата страна е доста по-лека в сравнение с декември. Във ВМА има 35% заетост на леглата за COVID болни, каза още ген. Мутафчийски.

На въпрос как се вижда, след като отмине пандемията, той отговори: "Само като лекар. Политическо бъдеще - в никакъв случай, това не е моето поле".

Facebook logo
Бъдете с нас и във