Банкеръ Daily

Общество и политика

До 9000 бройки годишно е "кухият" прием в университетите

През последните години утвърждаваме по 8000-9000 бройки "кух" прием. Затова провеждаме политика на преструктуриране на приема. Неизпълненият прием е в тези професионални направления, в които в последните години увеличаваме бройките, но търсенето е относително по-ниско. И обратно, висши училища още през юли отчетоха високо изпълнение на приема в тези професионални направления, в които намаляваме приема като Администрация и управление, Психология и др. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се обърна към студентите на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ при откриването на 55-ата учебна година.

"През следващите десетилетия хармоничното общество ще изисква да съчетаем изчислителната мощ на машините с отговорността, ценностите, социално-емоционалните и гражданските умения и разбирането за човека от самия човек", каза Вълчев.

Според него преподавателите във висшите училища са изправени голямо предизвикателство - един от парадоксите е, че колкото повече източници на информация има, толкова лекторът е в по-малка степен посредник между знанията и студента. От друга страна преподавателят ще е все по-необходим заради това, че може да разбере студента, да го провокира да мисли, да интерпретира, да го накара по ефективен начин да допълни своите знания.

Той добави, че обществото ни разчита и на тези, които ще учат програмиране и информационни технологии, за да преминем ефективно през процеса на дигитални трансформации, който предстои, а на хуманитаристите - да съхраним българското, да утвърдим националната идентичност и преди всичко да се съхраним като хора. Днешните инвестиции в качествено образование започват с подготовката на преподаватели и затова винаги апелът ми към академичните ръководства е да инвестират в млади преподаватели, защото това е предпоставка за качествено образование. Министърът подчерта, че като общество разчитаме най-много на преподавателите и учителите. Ако имаме добри преподаватели и учители ще имаме добри специалисти във всички професии, каза министър Вълчев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във