Банкеръ Daily

Д-р Стойчо Кацаров:

До 7-10 дни страната ще навлезе в „оранжевата“ COVID зона

По мнението на много експерти страната ни се намира на прага на трета поред голяма епидемична вълна, предупреди здравния министър д-р Стойчо Кацаров на работна среща при президента.

Според него България в голяма степен е готова да посрещне новата вълна на коронавируса, като той смята, че до 7-10 дни страната ни ще навлезе в така наречената „оранжева зона“.

"Все още се намираме в зелената зона. Броят на активните случаи е няколко пъти по-малък от този в съседните страни, но тенденцията очертава, че в рамките на следващите 7 до 10 дни вероятно страната ни, според критериите, възприети от нас и в рамките на ЕС, ще навлезе в "оранжевата зона". Това е второто ниво на опасност, свързано с брой на новите случаи на 100 на 100 хил. на база 14-дневна заболеваемост“, обясни д-р Кацаров.

Той припомни, че страната ни е заложила и допълнителен критерий – броят на заетите болнични легла с COVID пациенти да е над 2500. Който и от двата да бъде достигнат първи, променяме цвета на зоната, а от там и мерките.

"Мога да кажа, че страната ни, в голямата си част, е готова да посрещне следващата вълна от COVID-19”, посочи още здравният министър и предупреди, че основният риск е свързан с все още ниското ниво на ваксинация в страната. Все пак той отчете като положителен факт нивото на ваксинация при лекарите, което вече достига 70%, както и засилването на имунизацията при възрастните хора.

Здравният министър също така призова за спешна актуализация на бюджета от Народното събрание, тъй като всички резерви вече са почти изчерпани. "Спешно е необходима актуализация на бюджета, тъй който всички резерви по отношение на заплащането за първа линия на медиците са изчерпани, на практика - напълно"!, посочи той.

На срещата на служебния кабинет с президента Румен Радев бяха обсъдени и необходимите социално-икономически мерки, които трябва да предприемат българските институции, за да се намалят негативните последици при евентуално разрастване на епидемията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във