Банкеръ Daily

Общество и политика

До 3 месеца Ананиев трябва да предложи решения за компенсиране на медиците по време на епидемии

Парламентът реши да се изготвят законови предложения, регламентиращи условията на работа и финансовото подпомагане на медиците. Проектът на решението бе внесен от парламентарната група на БСП и бе част от разискванията с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в пленарната зала. Предложенията трябва да бъдат изготвени именно от здравния министър в срок до три месеца.

Първоначалното предложение бе планът да бъде внесен в Министерския съвет, но от ГЕРБ предложиха редакция и тя бе приета. Министърът трябва да внесе този план в здравната комисия на парламента.

Левицата обвини Ананиев в стресиране на населението при оповестяването на данните за заразените с COVID-19 и неправилно разпределение на лекарите. Социалистите поискаха промени в здравната система или поне да започне дебат за промени.

В отчета си пред депутатите здравният министър заяви, че да се съхранят лечебните заведения в готовност за евентуално посрещане на предизвикателствата през есента и зимата.

 "Извънредната епидемична обстановка постави на изпитание всички здравни системи в целия свят, в това число и нашата. Веднага искам да кажа, че след първоначалните трудности, които имахме в първите седмици, ние намерихме необходимата организация, необходимите действия, необходимите стъпки, които трябваше да предприемем за осигуряване на нормалното функциониране на здравната система в ситуацията на COVID-19. Знаете какви мерки предприехме по отношение на предпазните средства, по отношение на апаратурата и техниката, която беше необходима за отделенията, в които се лекуват хората, които носят вируса", подчерта Ананиев.

Той обясни, че в първоначалния вариант на новата финансова рамка на Европейската комисия 2021-2027 г. се е предвиждало да няма отделна програма "Здраве".

"Ще спомена и това, че за миналия планови период целият ресурс, който се отделяше за здраве беше около 400 млн. евро. Епидемията, която завари неподготвен целия свят и проблемите, които стоят пред всички здравни системи, накара Комисията да промени своето решение и ние през новия планов период ще запазим нашата програма "Здраве" и то в размер 9 млрд. и 400 млн. евро.", изтъкна Ананиев.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във