Банкеръ Daily

Общество и политика

До 29 март учениците ще се обучават дистанционно

Дните от днес, 16 март, до 29 март са неприсъствени за учениците в училище, но започва дистанционното електронно обучение с учениците в страната, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Решението e в резултат на заповед на министъра на здравеопазването, издадена във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на коронавируса у нас и обявеното от Народното събрание извънредно положение, както и с препоръките на Националния оперативен щаб. Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни дейности - занимални, клубове, зелени училища, екскурзии, в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации, както и посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

Заповедта предвижда въвеждането на дистанционна форма на обучение в училищата. МОН е подготвило препоръки към образователните институции за организиране на учебни занятия в неприсъствена форма. Осигурена е допълнителна методическа и техническа подкрепа за училищата и преподавателите за реализирането на индивидуалните и специфичните планове за неприсъствено обучение.

От МОН отправят и препоръки към родителите във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение в страната, в които се казва, че "най-важната ни мисия днес е да опазим живота и здравето на нашите деца, на възрастните хора, на всеки човек". Това, което ни се случва, води до промени във всички дейности на обществото, включително и в образователния процес. Живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Сега тези възможности може да подпомогнат учебния процес и да допринесат за пълноценното прилагане на един нов подход към образованието. Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва.

Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с подкрепата на родителите и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на училищата. Всички алтернативни варианти за учене и преподаване от разстояние могат да бъдат използвани. Става дума за електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, за онлайн обучение в реално време и за електронна комуникация. Подходящи са и електронните варианти на учебниците, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици. Комуникацията е възможна и чрез електронните дневници, електронната поща и социалните мрежи, чрез които на учениците в домашни условия ще се оказва дистанционна подкрепа за самоподготовка и упражнения.

За пълноценното прилагане на обучението от разстояние през идните дни е желателно родителите да изпълнят следните препоръки: да следят постоянно информацията, която изпращат учителите на техните деца; да осигурят тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно, за да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и за усвояването на учебния материал; да бъде подготвено електронно устройство за децата и при възможност то да бъде свързано с интернет; да се осигури възможност на учениците да гледат образователните уроци по БНТ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във