Банкеръ Daily

Общество и политика

До 26 май ще се регистрират партии и коалиции за вота на 11 юли

До 17 часа на 26 май е крайният срок, в който партиите и коалициите ще подават заявление в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в изборите. Това предвижда хронограмата за насрочените на 11 юли предсрочни парламентарни избори, която ЦИК обсъжда на днешното си заседание.

Също на 26 май, или 45 дни преди изборния ден, ЦИК ще регистрира партиите и коалициите за участие в предстоящия вот.

Според хронограмата Комисията трябва да определи до неделя, 16 май, условията за машинното гласуване, както и броя на мандатите за всеки многомандатен район.

По-рано днес зам.-председателят и Говорител на ЦИК Росица Матева припмни, че на изборите на 4 април машини за гласуване е имало в 9400 секции в страната и вече доставените устройства би трябвало да са достатъчни за предстоящия предсрочен парламентарен вот на 11 юли. Тя обаче уточни, че ще са необходими още поне 500 устройства, с които да се обезпечи машинното гласуване в чужбина. 

В телевизионно интервю тя напомни, че машинното гласуване ще е задължително за секциите с над 300 избиратели.

ЦИК очаква информация от „Информационно обслужване“ в колко секции зад граница са гласували повече от 300 души, за да се изчисли колко машини са нужни за тях, уточни Матева.

По думите ѝ до момента не е платено нищо на доставчика на машините „Сиела Норма“ по договора, сключен с предходната ЦИК за 43 млн. лева. Предстои среща с представители на фирмата, които трябва да представят още документи, поясни говорителят на ЦИК.

Ще бъде направена мащабна кампания в цялата страна с демонстрации как се гласува с машините, също и изчисления колко души гласуват за час машинно, за да се прецени в кои секции ще са нужни повече машини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във