Банкеръ Daily

Общество и политика

До 23-и март събират помощи за неделните ни училища в Украйна

От утре (15 март) в продължение на седмица - до 23 март, Министерството на образованието и науката, със съдействието на Българския червен кръст, започва дарителска кампания по училищата.

Учениците ще събират помощи за своите връстници в българските неделни училища в Украйна. По данни на МОН в Украйна работят 63 неделни училища, които от началото на годината са били посещавани от над 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област.

В рамките на доброволческата инициативата „Деца помагат на деца“ ще се събират дълготрайни хранителни продукти, хигиенни материали, фенерчета, продукти от първа необходимост, раници и други ученически пособия. Списъкът, който може да видите ТУК, е изготвен от самите неделни училища.

От пресцентъра на МОН уточняват, че даренията ще се съхраняват на подходящи места в училищата, тъй като няколко дни след края на кампанията - на 24 и 25 март 2022 г. те ще се предават в регионалните центрове на БЧК в страната. После пакетите ще бъдат транспортирани от БЧК до границата на Украйна и приети от местния Червен кръст.

В Украйна пакетите ще бъдат разпределяни между нуждаещите се от 12 организации на българи. Те са заявили готовност пред МОН да организират собствен транспорт и да раздадат продуктите на децата и семействата им.

Това не е първата подкрепа за българските училища в Украйна. От началото на годината те са получили от МОН близо 1.8 млн. лв., но с тези средства се покриват заплатите на около 400 учители и се закупуват учебници, учебни помагала и електронни образователни ресурси по български език и литература, история и география на България.

Междувременно стана ясно, че украинци - търсещи или получили вече международна закрила, са подали 91 заявления, с които искат децата им да продължат образованието си в България. От тях 78 са заявления за записване в училище, а 13 – в детска градина. 

Най-много са желаещите да се обучават в областите Бургас (31), София-град (30), Варна (7) и Благоевград (5). Децата и младежите, които искат да учат в страната ни, са на различна възраст – от 3 до 17 години. В повече от половината области – 16, все още няма нито едно подадено заявление.

От МОН са създали предварителна организация за подаване на документи, за да могат учениците да влязат в класните стаи, веднага като получат официален статут в България и се установи здравният им статус.

Справка на Регионалните управления на страната (РУО) показва, че училищата в страната разполагат с близо 65 000 свободни места, които могат да се запълнят с украински ученици. Най-много са незаетите места във Варна, Велико Търново и Бургас. В детските градини свободните позиции са близо 14 000. Най-висок е броят им в областите Разград, Варна и София – град. В столицата свободните места са основно в крайните квартали – „Обеля“, „Надежда“, „Кремиковци“ и селата Мърчаево и Владая.

От регионалните структури на МОН  съобщават, че във всички области има достатъчно учители по български език, които биха могли да поемат допълнителни часове по български език.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във