Банкеръ Daily

Общество и политика

До 2050 година 60% от жилищните сгради трябва да бъдат санирани

91 процента от всички сгради у нас са с лоши енергийни характеристики. Това е част от анализа, върху който стъпва приетата от правителството  Национална стратегия за подпомагане обновяването на националния фонд от жилищни и нежилищни сгради. До 60 на сто от сградите трябва да бъдат санирани до 2050 година.

Дългосрочната стратегия за обновяване на жилищния фонд  до 2050 година вече е факт, правителството я одобри тази седмица.

„В стратегията се предвижда промяна и реформа на настоящия механизъм за 100% подпомагане на обновяването на жилищни сгради до клас C“, каза пред БНР Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект".

„Всъщност правилната стратегия е не да подпомагаме тези хора, изпълнявайки социална функция, а всъщност правилната стратегия е да вървим към постепенно намаляване на процента на грантовото финансиране на проектите за обновяване на жилищни сгради и към постепенно увеличаване на енергийния клас“, каза още Цанев.

„Оптималното обновяване на сградите трябва е да между класовете А и В – тоест с високи равнища на енергийна ефективнoст. В следващ етап на програмата обаче се очаква да се постави минимално изискване за клас С, за да се обхванат повече сгради, но това е нисък клас енергийна ефективност. А многофамилните сгради са над 40 хиляди и собствениците ще трябва също да се включват в процеса. В стратегията за обновяване се включват еднофамилните сгради за държавни подпомагане за енергийна ефективност, но не искаме това да бъде на 100% грантово финансиране, а да бъде съфинансиране", пояси специалистът.

"Логиката е да бъдат подпомогнати хората да съфинансират това обновяване на сградите чрез проекти по програмата "Хоризонт 2020" за целите за създаване на устойчив модел", коментира темата и Цвета Наньова, изпълнителен директор на "Българо-австрийска консултантска компания".

"Само от 10% на сто от допустимите сгради бяха подали документи за участие, много от хората се притесняват да кандидатстват заради организацията на самия процес", изтъкна още тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във