Банкеръ Daily

Общество и политика

До 2023 г. в София ще бъдат изградени 67 нови детски градини, увери Фандъкова

През 2023 г. планираме да бъдат построени 67 нови сгради за детски градини, с които разкрием 282 нови групи. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на програмата за строителство на детски градини и ясли.

От Столичната община планират за периода 2021-2022 г. да бъдат изградени 31 нови сгради и да бъдат разкрити 127 нови групи. През 2022-2023 г. ще бъдат построени още 24 нови детски заведения. По този начин ще се осигурят места за деца в още 98 нови групи.

"Програмата изготвих на база информацията, която изисках и получих от районните кметове, информация както за наличните терени, така за готовността със съответно градоустройствените процедури, собствеността и проектната готовност", посочи столичният кмет.

Фандъкова поясни, че програмата е изключително конкретна. "Районните кметове получиха уверение от мен още преди месеци, че ще имат необходимото финансиране за изграждането на нови детски градини и ясли, както и за нови места в момента, в който са готови и имат избран изпълнител. Така работихме с много от тях, така в момента строим тези 12 нови сгради, а в 4 сгради правим разширения с откриването на нови групи“, каза още тя.

В програмата е планирано изграждането на обекти във всички столични райони. Кметът съобщи, че най-голям недостиг на места има в районите - "Витоша", "Триадица" и "Лозенец". "Благодарение на промените в две наредби, които поисках, ще има възможност да се строи в терени с неправилна форма, а от вчера вече е факт възможността  да се отварят детски градини в сгради, които не са предназначени за такива. Ще се строят детски градини на партерни етажи", уточни Фандъкова.

Столичният градоначалник отново отбеляза, че целта на програмата е да се осигурят места за децата между 3 и 6 годишна възраст, както и повече допълнителни места в детските ясли. "Това е моя кауза по която от години работя", добави Фандъкова. 

"Появиха се спекулации, че в бюджета на София се намаляват средствата за строене на детски градини. Няма нищо вярно в тези твърдения. Не само не се намаляват парите, а се увеличават с 4,6 млн. лева. Знаем, че темата за детските градини и ясли е много чувствителна за всички. Знаете, че за мен това е кауза и аз дойдох в Столичната община заради каузата образование. Последните години непрекъснато расте броят на децата в детските градини. Започнахме с малко над 30 000 деца в градините и яслите, а през 2018 година те вече бяха над 48 000", обяви кметът на София.

Във връзка с  новия тревожен рекорд на заболелите от COVID-19, Йорданка Фандъкова коментира, че все още има капацитет и ресурси, но те не са безгранични. Тя уточни, че в столицата има проблем с медицинските сестри и санитарите. "За мен най-важното е да се спазват мерките и да има дисциплина. Само вчера са извършени над 300 проверки и за радост има само един акт за неносене на маска, което показва, че софиянци ставаме по-дисциплинирани.  Всички ресурси на общината също ще се включат в спазването и контрола на мерките. Ако не се спазват правилата, тогава ще мислим за по-сериозни мерки. Към момента не се предвижда затварянето на нищо", увери кметът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във