Банкеръ Daily

Общество и политика

До 2000 лв. глоба, ако докоснеш полицай

Депутатите приеха на второ четене в четвъртък промените в Закона за МВР, според които глоба в размер между 200 и 2000 лева ще се налага на всеки, който наруши физическата неприкосновеност на полицаи или пожарникар „чрез употреба на физическа сила или предмет". 

Мярката предвижда същите санкции ще търпят и нарушаващите полицейски разпореждания. С измененията се създава и ново звено, което обединява "Жандармерията" и Специализирания отряд за борба с тероризма. То ще е ангажирано с охрана на опасни товари, борба с тероризма, действия при масови безредици и охрана на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или Агенция "Митници", например. Комисия, оглавена от главния секретар на МВР, ще определя за колко време звеното да пази служителите на администрацията. Във вземането на решенията ще участват и директорите на Главна дирекция "Национална полиция", ГДБОП и на новосъздаденото звено.

Поправката мина на второ четене въпреки съмненията и опасенията, че новата структура ще дублира правомощията на Националната служба за охрана. Приетите разпоредби предвиждат още при прекратяване на правоотношенията на служителите на МВР да се изплаща обезщетение в размер на толкова месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат. Общият им брой обаче не може да надвишава 20.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във