Банкеръ Daily

Общество и политика

До 16 юли депутатите ще одобрят удължаването на ТЕЛК решенията

Даниела Дариткова

Майки на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" разпънаха черни чували, знамена и балони пред Народното събрание. Те дадоха ултиматум на депутатите до сряда следващата седмица да бъдат удължени с два месеца ТЕЛ решенията, които изтичат по време на епидемичната обстановка.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова съобщи, че решенията за ТЕЛК ще бъдат удължени с два месеца след изтичане на извънредната епидемична обстановка, като гласуването ще е на 16 юли в преходните и заключителни разпоредби на Закона за ценните книжа.

"Процедурата по удължаване на срока на телковите решения ще се реализира следващата седмица, хората ще получат своите пари в рамките на месеца", заяви Дариткова по време на брифинг в Народното събрание.

"Предприехме мерки да използваме закон, който е в рамките на срока между първо и второ четене. Следващата седмица законът ще бъде приет в пленарната зала и ще се даде възможност да се удължат телковите решения за трайна нетрудоспособност, които са изтекли по времето на извънредното положение с два месеца - до приключването да извънредната епидемична обстановка. Това ще реши проблемите, защото ще даде възможност да се изплатят средствата по тези телкови решения и хората да получат своите пари в рамките на месеца",  допълни шефката на здравната комисия.

Удълженият заради извънредното положение срок на инвалидните пенсии изтича на 13 юли, като пенсиите са изчислени до тази дата. 

След изричното настояване на майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива", министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се съгласи да се удължат ТЕЛК решенията след първоначално обявеното изтичане на извънредната епидемична обстановка на 30 юни поне с два месеца. Аргументът на майките бе, че за да подготвят нужните за явяване пред комисиите документи, се налага хората с тежки заболявания да обикалят редица здравни заведения и така се увеличава рискът да се заразят с COVID -19.

Обещанието все още не е факт, защото съгласно закона, с който бе регламентирано извънредното положение в страната от 13.03.2020 г. до 13.05.2020 г., действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност, беше продължено с два месеца след отмяната на извънредното положение, т.е. изтича на 13 юли тази година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във