Банкеръ Daily

Общество и политика

До 15 юни ЦИК ще реши как ще гласуват гражданите под карантина

До 15-и юни Централната избирателна комисия ще излезе с решение за реда и условията за гласуване на гражданите, поставени под карантина или задължителна изолация.

Това решиха членовете на ЦИК, които приеха хронограмата за насрочените на 11-и юли предсрочни парламентарни избори.

Заместник-председателят и говорител на комисията Цветозар Томов е категоричен, че проблемът не може да бъде решен с подвижни избирателни секции.

"Подлагам под съмнение самата възможност да решим този проблем с подвижни избирателни секции, защото на 4 април не го решихме така. От 140 хиляди българи, които бяха карантинирани и болни, може ли да ми каже някой от хората, които бяха в комисията тогава, колко успяха да гласуват с подвижните, ако са повече от три, четири хиляди, не знам, ще се учудя доста силно. Значи, ние трябва този път да решим така този проблем, че всеки българин, който е пострадал от пандемията, да може да упражни правото си на глас, а това изисква да обсъдим какви възможности има, може би и с Министерство на здравеопазването, преди да вземем решение как да действаме", заяви Томов.

По-рано днес комисарите решиха, че до 17 часа на 26 май е крайният срок, в който партиите и коалициите ще подават заявление в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в изборите. Това предвижда хронограмата за насрочените на 11 юли предсрочни парламентарни избори, която ЦИК обсъжда на днешното си заседание.

Също на 26 май, или 45 дни преди изборния ден, ЦИК ще регистрира партиите и коалициите за участие в предстоящия вот.

Според хронограмата Комисията трябва да определи до неделя, 16 май, условията за машинното гласуване, както и броя на мандатите за всеки многомандатен район.

Facebook logo
Бъдете с нас и във