Банкеръ Daily

Парламентът одобри

До 1000 лв. глоба за кучетата без каишки и намордници

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за ветеринарномедицинска дейност. С тях драстично се увеличават глобите за стопаните на кучета, разхождащи домашните си любимци без поводи и намордници. 

Промяната предвижда забрана за свободното пускане на кучета. Забраната за тяхното извеждане без повод ще важи за кучета с тегло над пет килограма. При нарушения глобите за агресивно куче без намордник скачат десетократно – от 100 лева на 1000 лева, а за разхождане на куче без повод с тегло над 5 кг предвидената глоба е 300 лева. Законопроектът предвижда увеличение и на санкцията  за разхождане на кучета в детски площадки или забранени от общините за това места  на 500 лева.

Изключение от забраната за свободното пускане, както и за извеждане без повод на кучета с тегло над пет килограма, е предвидено за кучета, които се пускат свободно в обособените и обозначени за това места и алеи.

Предложенията на управляващите защити депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която настоя за максималния срок между първо и второ четене, за да може да се чуят всички мнения и предложения по темата. Измененията в закона се налагат заради зачестилите инциденти с домашни кучета, аргументира се Атанасова. Тя посочи, че в мнозинството са наясно, че основният проблем през последните десетина години са безстопанствените кучета и овладяването на популацията.

Депутати от ДПС, ВМРО и БСП отправиха критика към промените, а Ерджан Ебатин от движението, в качеството си на представител на Българската национална федерация по кинология на кавказката овчарка, предложи да окаже съдействие на управляващите, за да изготвят максимално прецизни текстове преди второто четене. Ебатин заяви, че не може килограмите на животното да бъде мярката за това дали то е агресивно или не. 

От своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов  беше категоричен, че извеждането с намордник е трябва да е задължително условие за всяко куче. Според него санкционирането на стопаните на животни, нарушаващи и сега действащите забрани, трябва да е възложено на полицията, а не на общинските власти, които очевидно не се справят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във