Банкеръ Daily

Общество и политика

До 10 юли Горанов трябва да представи детайлна информация за приходите от хазартни игри

Парламентът даде срок до 10 юли 2020 година на министъра на финансите Владислав Горанов да представи детайлна информация за броя на организаторите на хазартни игри. Такова проекторешение прие Народното събрание след бурни разисквания по темата за хазарта.

Информацията трябва да съдържа още и бюджетните постъпления от такси и данъци и да обхваща последните 5 години. "За" предложението гласуваха 100 народни представители, "против" - 40 и "въздържали се" - 9.

Първоначалното предложение бе на БСП. Те искаха да получат и информация за приноса на отделните лицензирани фирми за последните пет години, но предложението им бе редактирано от управляващите.

Според социалиста Румен Гечев има фирми, които не са плащали такси и те били свързани с лица, близки лично до министри, до премиера Бойко Борисов и до депутати.

Гечев обърна внимание, че на 29 май 2020 година Владислав Горанов е казал, че Държавната комисия по хазарта е направила 3137 проверки и не е открила тази дискриминация, която отчита докладът на Сметната палата.

"Проектът за решение, който ние предлагаме, в основната си част всъщност припокрива и подкрепя проекта на решение на колегите от БСП. Единствената разлика се състои в това, че тази информация за бюджетните постъпления от такси и данъци няма да бъде предоставена публично по отделни лицензирани оператори. Причината да направим тази корекция първо е, за да спазим закона. Всички знаем, че това е данъчноосигурителна информация и нейното детайлно публично оповестяване е в нарушаване на закона. Това е първият ни мотив“, каза шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя посочи, че държавното предприятие "Български спортен тотализатор" е било на загуба и съгласно едно определение, дадено от одитори в Сметната палата, е било поставено в неравностойно положение.

"С това ние категорично не можем да се съгласим. Равнопоставеността на държавното предприятие и дейността, която то може да осъществява в рамките на хазартния сектор, е абсолютно предопределена с текстовете за Закона за хазарта. Това, че някой не е спазвал правилно текстовете на този закон, не означава, че има неравнопоставеност", поясни Стоянова.

Според нея това, че Българският спортен тотализатор е на загуба през годините, се дължи единствено и само на лошия мениджмънт на предприятието.

Депутатът от БСП Георги Свиленски обвини шефката на бюджетната комисия, че е част от проблема с хазарта и затова няма как да дава решения. 

"Категорично отричам да съм част от проблема. Ако считате, че проблемът е, че съм допълнила със своето предложение, заедно с колеги от ГЕРБ, изпуснатите лотарии бинго и кено в текста, който вие внесохте и ние ви подкрепихме в зала в края на 2013 г., май вие ще излезете част от проблема. Интересно е през цялата 2014 г. колко такси за хазарт са внесли всички тези лотарии", противопостави се председателката на Комисията по бюджет и финанси.

Тя коментира и обвиненията на БСП за разнасяне на милиони от "Московска" до партийни централи. Социалистите използваха за аргумент поредицата от публикации от страна на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който твърди срещу заплащане на по-ниската такса по Закона за хазарта, е давал пари в брой, с които е "помагал" на Борисов и Горанов.

"Бих искала да ви кажа, че вие, г-н Свиленски, от тази висока трибуна, пред всички тези камери, всъщност се опитвате да официализирате една клевета на един беглец, обвиняем, недоказана, недоказуема, но когато тя е изречена от тази трибуна и се предава на живо в момента от народен представител, това е опит да я легитимирате и да покажете, че Васил Божков говори истини, подкрепени от БСП", отговори Стоянова на опозицията.

Според социалиста Крум Зарков политическата отговорност за хазарта би трябвало да се поеме от министъра на финансите, а с отказа това да се случи, тя преминава към Министерския съвет.

Финансовият министър Владислав Горанов обърна внимание, че не е зададен въпросът защо левицата настойчиво пита само за периода от 2015 г. насам. 

"Ще се опитам структурирано да представя информация, която не се представи в днешния дебат. Тя е, че за съжаление проблемите, които са констатирани по отношение на действията на Държавната комисия по хазарта, далеч не започват в началото на 2015 г. Не се зададе този въпрос: Защото колегите от БСП настойчиво питат само за периода от 2015 г. насам. Ще се установи, че още от 2013 г. за много хазартни оператори Държавната комисия по хазарта е приемала подобен тип правила, които да дават възможност да се прилагат 20% такса върху комисионните, а не 15% такса върху получените залози", уточни  Горанов.

По думите му, тогавашният министър на финансите е дал отговор, че и не е бил информиран от Държавната комисия по хазарта за начина, по който се прилага законът.

Според Горанов би могло да се намери решение, което да удовлетворява тезата на вносителите, като се предостави информация кои хазартни оператори са прилагали 20% такса върху комисионната, а не 15 % такси върху получените залози. 

"Не мога да пропусна и няколко дефекта, възникнали през 2013 г., за които няма как да упрекнем сегашното управляващо мнозинство и които предполагам, че са дали увереност и смелост на Комисията по хазарта, ръководена от 2015 до 2016-2017 година от един и същи човек. А именно това, че с промяната в законодателството управляващото тогава мнозинство премахва режима на облагане с корпоративен данък по Закона за корпоративното подоходно облагане и превръща облагането в хазарта в таксуване за поддържане на лиценз", отчете министърът.

Последиците били следните: държавните такси, за разлика от данъците, не са изрично упоменати в наказателния кодекс и ако някой не декларира или не внесе такса, не е преследван от Наказателния кодекс по начина, по който се преследва този, който не е декларирал и не е внесъл данъци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във